Princes krafne

| Wine and dine |

Princes krafne
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Princezes krafne ili princezice kako ih mi u kući zovemo su zaista kolač kojeg svi obožavamo! Djeca često uglavnom sama rade bržu varijantu s već gotovim biskvitom te kremu s pudingom ili samo šlagom, a za to je expert moja Tara koja nas često iznenadi princezicama. Ovo je receptić princezica iz mamine bilježnice i još uvijek je najbolji.

Za oko 40 krafni

Temperatura pećnice: 220C pa 200C

Četvrtasti kalup od pećnice

Tijesto:

  • 6 jaja
  • 15 dag putra (ili oko 2 dl ulja)
  • 15 dag glatkog brašna
  • 2,5 dl vode
  • prstohvat sode bikarbone – može i ne mora
  • prstohvat soli

Krema:

  • 6 jaja
  • 12 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 12 žlica brašna (ili 2 pudinga od vanilije)
  • 1 l punomasnog mlijeka
  • prstohvat soli i žlica šećera za snijeg od bjelanjaka

3 dl slatkog vrhnja za šlag (prema želji)

Štaub šećer – za posip  ili otopljena čokolada – za ukras

Princes krafne
Princes krafne

Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti.

Krema: Izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka.  Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.

Zagrijte pećnicu na 220C.

Tijesto: Prokuhajte vodu s putrom. Kad se putar otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja, jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju ih vadite, ne prije. 

Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu štaub šećera, a da bi šlag bio čvrst u njega dodajte kremfix.

Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presjecite krafnice, špricom ih nafilajte prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom.

Pospite štaub šećerom ili prelijte otopljenom čokoladom.