Recept: Zapečene mlade mahune sa sirom i bademima

| Wine and dine |

Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Zapečene mahune sa sirom i bademima

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15-ak minuta

Vrijeme pečenja: 15-ak minuta

Temperatura pećnice: 220C

  • 1 kg mladih mahuna
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 1/2 šalice listića badema
  • 25 dag sira po izboru npr. Gauda, podravec... (naribani) ili mekani kozji sir (na komadiće)
  • 1 žumanjak
  • ½ kefira (ili slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje)
  • muškatni oraščić
  • sol
  • cayanski papar

Zagrijte pećnicu na 220C.

Očistite mahune (odrežite im vrhove i prepolovite), operite ih i u vreloj slanoj vodi skuhajte na pola.

U međuvremenu na tavi prepržite domaće krušne mrvice da porumene i stavite sa strane. Na istoj tavi kratko prepržite listoće badema i stavite sa strane. Žumanjak umiješajte u kefir (ili slatko vrhnje), dodajte muškatni oraščić, posolite i popaprite. Vatrostalnu zdjelu ili kalup premažite putrom.

Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema
Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema

Polu-kuhane mahune rasporedite po vatrostalnoj zdjeli, rasporedite naribani sir pa prepečene krušne mrvice i bademe.

Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema
Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema

Zalijte kefirom i pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.

Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema
Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema

*Prema želji u kefir možete dodati protisnuti češnjak i malo maslinovog ulja te žlicu naribanog parmezana.

Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Zapečene mahune sa sirom i bademima