Recept za savršen rizi - bizi

| Wine and dine |

Rizi-bizi
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kako napraviti savršen rizi-bizi da riža nije prekuhana, da grašak nije pretvrd ili raskuhan i da je cijelo jelo kompaktno, ukusno i sočno?

Rizi-bizi na 3 načina:

Klasičan recept kaže: Skuhajte odvojeno u slanoj vodi grašak i rižu. Na kraju ih pomiješajte i to je to, ali po meni, za bolji i ukusniji rizi-bizi valja se malo potruditi, ali samo malo jer je sama priprema zaista jednostavna, a rezultat sjajan. Najčešće se rizi-bizi servira kao prilog mesu, ali i kao samostalno malo jelo je sjajno i lagano, pogotovo ljeti.

Rizi bizi
Rizi bizi pripremljen na klasičan način

Moj rizi-bizi

Najčešće ga ipak radim na ovaj način, u mojoj omiljenoj Delimano Elegante wok tavi :)

Najčešće upotrebljavam parboiled rižu (zajedno s ljuskom kratko termički obrađenu parom i tlačenjem kako bi zrno ostalo čvrsto te kako bi i hranjivi sastojci prešli iz ljuske u zrno), a neće se nikad sljepiti i raskuhati, već će svako zrno ostati odvojeno, meko i rahlo. Neoljuštena, smeđa i divlja riža su naravno najzdravije, iako se najdulje kuhaju, ali sadrže enzime, minerale, oligoelemente, vitamine, masne kiseline, celulozna vlakna i bjelančevine visoke biološke vrijednosti. Nažalost, ona oljuštena, klasična bijela riža koju svi mi najviše volimo i konzumiramo, manje je više bezvrijedna za organizam jer se većim dijelom sastoji od škroba, tako da je od bijelih riža, parboiled još najhranjivija...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta

  • 40 dag riže (parboiled)
  • 40 dag graška
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • jušni temeljac ili voda s kockom za juhu
  • sol
  • maslinovo ulje
Rizi-bizi
Rizi-bizi

Na malo maslinovog ulja podinstajte luk, mrkvicu (narezanu na kolutiće ili naribanu) i grašak, dodajte malo jušnog temeljca, posolite i kuhajte na laganoj vatri.

Rizi-bizi
Rizi-bizi

Posebno al dente skuhajte rižu u posoljenoj vodi i kad je grašak kuhan (ali ne i raskuhan), dodajte skuhanu al dente rižu i lagano promiješajte.

Priprema riže
Kuhanje riže za rizi-bizi

Poslužite odmah.

Rizi-bizi
Rizi-bizi

Također rizi-bizi možete napraviti i na treći način, kao klasičan rižoto - stavite kuhati grašak u posoljenu vodu, a posebno na malo ulja podinstajte luk i naribanu mrkvicu, dodajte rižu (okruglog zrna, najbolje arborio) da se zastakli i podlijevajte jušnim temeljcem, posolite, a na kraju umiješajte skuhani grašak, dodajte žlicu, dvije naribanog parmezana i komadić putra, a prema želji pospite nasjeckanim peršinom.

Rizi-bizi
Rizi-bizi napravljen na način rižota