PILEĆA PAŠTETA
Ovo je recept pileće paštete moje prijateljice Lorene Plišo koja slovi za vrsnu kuharicu i domaćicu. Ništa joj nije teško i sve pripremi za tili čas. Voli goste, a na našim druženjima je „glavna“. Ova njezina pašteta na jednom „babinjaku“ odnijela je sve pohvale, a ja sam je radila prije par dana za svoj rođendan i nestala je u roku sekunde... Izvrsna je!
Za 6 – 8 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
Vrijeme hlađenja: 6 sati
- 15 pilećih jetrica
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
- 1 ½ svježa crvena paprika
- 1 list lovora
- grančica ružmarina
- konjak (rum ili viski)
- ½ šalice crnog vina (može i bijelog)
- 30 dag slatkog vrhnja za šlag
- 4 mala lista želatine (16 x 9,5cm)
- 10 dag putra
- sol
- papar
Dinstajte luk, češnjak i crvenu papriku narezanu na kockice. Dodajte lovor i ružmarin. Kad sve omekša, dodajte jetrica, flambirajte ih s konjakom, prelijte vinom i dinstajte polako dok vino ne ispari. Dodajte vrhnje, dinstajte još malo pa izvadite ružmarin i lovor, a dodajte 4 listića želatine, natopljene u hladnoj vodi. Promiješajte dok se listići ne istope u masi. Sve istresite u mikser ili izmiksajte ručnim mikserom, dodajte putar, sol, papar te izmiksajte u finu masu. Smjesu ohladite na sobnoj temperaturi, potom istresite u pripremljeni dugački kalup i stavite u hladnjak da se hladi minimalno 6 sati.
Ako ste vičnija kuharica, možete na ovaj način prirediti kalup, pa kad se ohladi i stvrdne želatina, na nju položiti paštetu. Meni osobno, pašteta je mrak i bez toga.
Priprema kalupa:
U lonac stavite: ½ šalice vode, ½ šalice bijelog vina, 1 list lovora i sol. Navedeno kuhajte dok vino ne ispari, nakon toga dodajte još ½ šalice hladne vode pa skinite sa vatre. Dodajte 6 mala lista želatine pa promiješajte dok se ne istopi. Ohladite na sobnoj temperaturi. U kalup položite masni papir i stavite u hladnjak da se stisne oko 5 – 7 minuta.