![Baklava](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/10/baklava-sa-orasima-i-bademimadsc-0077.jpg)
![Baklava](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/10/baklava-dsc-0541.jpg)
Prema želji moje prijateljice Ines za danas ću staviti recept najboljih baklava na svijetu. Ovo je recept za klasičnu baklavu s orasima, ali baklavu možete raditi i s bademima, lješnjacima, makom, pistacijima, pudingom, višnjama...
MAMINA BAKLAVA
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja:30 minuta
Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati
Temperatura pećnice: 150C
- 1 paket tankih kora bez jaja (15-16 listova)
- 40 dag mljevenih oraha
- 10 dag sitno narezanih oraha
- grožđice (natopljene rumom) – prema želji
- rum
- ulje ili putar
Zagrijte pećnicu na 150C. Na dno pleha stavite koru, ali prije poškropite s uljem, opet kora, ulje, kora i zatim koru posipajte orasima. Ako stavljate i grožđice prvo ih operite i namočite u rumu. Onda opet kora, pa orasi, kora i tako redom. Svaku koru poškropite s uljem ili premažite otopljenim putrom. Kad sve posložite, na vrh stavite opet tri kore. Izrežite ih na romboide ili kocke. Zatim ih stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu i pecite 20 – 30 minuta dok korica ne poprimi lijepu zlatno žutu boju.
U međuvremenu napravite šerbet:
- 70 dag običnog šećera (može i malo smeđeg šećera)
- 1 vanilin šećer (može i ne mora)
- sok od 1/2 limuna (može i ne mora)
- 1 žlica meda
- ½ l vode
Šećer i ½ l vode kuhajte 10 minuta. Dodajte malo soka od limuna i veliku žlicu meda. Izmiješajte i prelijte preko gotove, još vruće baklave.
Umjesto oraha možete staviti i oguljene bademe koje prije malo popržite na tavici i onda sameljite u brenderu, lješnjake, narezani pistacio ili mješavinu svih orašastih plodova.