Recept za Martinje: pečena patka s medom i narančom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pečena patka s medom i narančom
Pečena patka s medom i narančom

Recept: PEČENA PATKA S MEDOM I NARANČOM

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: oko 2 sata

Temperatura pećnice: 190C

  • 1 patka (1,5 – 2 kg)
  • 8 dag meda
  • 3 žlice octa
  • 3 žlice miješanog maslinovog i suncokretovog ulja
  • 1 naranča
  • 0,5 dl vruće vode
  • topla voda za podlijevanje
  • ulje za prženje
  • sol

Zagrijte pećnicu na 190C. Patku očistite, operite, a zatim natrljajte solju izvana i iznutra. U maloj zdjelici pomiješajte med, ocat, ulje pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. U utrobu patke stavite pola naranče. U kalup koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici. Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena uz patku rasporedite narezane ploške naranče i nastavite peći još sat vremena. Pečenu patku izvadite iz kalupa i servirajte uz naranče.