Recept: PEČENA PATKA S MEDOM I NARANČOM
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: oko 2 sata
Temperatura pećnice: 190C
- 1 patka (1,5 – 2 kg)
- 8 dag meda
- 3 žlice octa
- 3 žlice miješanog maslinovog i suncokretovog ulja
- 1 naranča
- 0,5 dl vruće vode
- topla voda za podlijevanje
- ulje za prženje
- sol
Zagrijte pećnicu na 190C. Patku očistite, operite, a zatim natrljajte solju izvana i iznutra. U maloj zdjelici pomiješajte med, ocat, ulje pa tom mješavinom premažite patku sa svih strana. U utrobu patke stavite pola naranče. U kalup koji ste prije toga premazali preostalim uljem stavite patku, podlijte vrućom vodom i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici. Tijekom pečenja patku premazujte preostalom mješavinom meda, octa i ulja te je podlijevajte toplom vodom. Nakon sat vremena uz patku rasporedite narezane ploške naranče i nastavite peći još sat vremena. Pečenu patku izvadite iz kalupa i servirajte uz naranče.