Recept: Uskrsni slani kolač sa šparogama i sirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Slani kolač (kruh) sa šparogama
Slani kolač (kruh) sa šparogama

Preukusan, super izgleda, kolač ili kruh, nije bitno, "malo jelo" idealno za Uskrsni doručak!

Recept: Slani kolač sa šparogama i sirom

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme kuhanja šparoga: 5 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 180 C

Četvrtasti kalup: 24 cm

  • 30 dag šparoga
  • 2 jaja
  • 1,4 dl mlijeka
  • 0,6 dl ulja
  • 8 dag sira Pecorino ili nekog drugog
  • 21 dag brašna 00
  • 1 kocka germe ili vrećica suhog kvasca
  • 2 žličice soli

Očistite šparoge i prokuhajte ih ili još bolje kuhajte ih na pari 5 minuta.

U jednoj zdjeli umutite mokre sastojke:  jaja pa dodajte mlijeko i ulje, a u drugoj pomiješajte suhe sastojke: brašno, nariban sir, prašak za pecivo i sol pa i pomiješane suhe sastojke dodajte u zdjelu s mokrim i dobro promiješajte.

U četvrtasti kalup 24 cm stavite masni papir. Na njega ćete slagati redove tijesta i pripremljenih šparoga. Na dno prvo rasporedite dio tijesta. Na tijesto rasporedite 5-6 šparoga pa ponovo sloj tijesta pa ponovo šparoge i tako dok ne potrošite sve sastojke. Zadnji sloj neka budu šparoge. Po šparogama naribajte sir. Stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu i pecite 30 minuta. Poslužite toplo ili drugi dan.