Recept: TJESTENINA SA ŠKAMPIMA
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 40 dag tjestenine (špagete, mišeki, njoke, rezanci, pene)
- 40 dag očišćenih repova škampa
- 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 1 dl bijelog suhog vina
- 1 dl pirea od paradajza
- nekoliko svježih cherry rajčica - prema želji
- peršin (sitno nasjeckan)
- maslinovo ulje
- temeljac (od glava i ljušture škampa) ili bilo koji drugi ili voda s kockom za juhu (količina prema potrebi)
- sol
- papar
1. Očistite škampe - odvojite im repove za umak i odstranite crijeva (crna trakica), a od ljuštura skuhajte temeljac (u hladnu vodu dodajte ljušture, malo soli, papra, možete dodati i 1-2 mrkve, peršin, celer...).
2. Stavite kuhati tijesteninu. U veliki lonac s hladnom vodom dodajte žličicu soli, poklopite ga i kad voda zavrije, smanjite vatru i stavite tijesteninu pa kuhajte minutu, dvije manje nego piše na uputstvu da bi bila al dente. Najbolje probajte! (Tijestenina kuha i dalje i ako zgasite vatru, a tjestenina ostane u vodi ili ako ostane vruća u toplom loncu).
3. U međuvremenu priredite repiće škampa: na maslinovom ulju na laganoj vatri prepržite sitno nasjeckan ili protisnut češnjak, očišćene repove škampa i nekoliko cherry rajčica (možete ih prerezati i po pola).
4. Kad škampi poprime zlatno-smeđu boju, zalijte ih vinom, a kad vino ishlapi, dodajte jušni temeljac i pire od paradajza te dinstajte. Više samo zagrijavajte, nego što kuhajte. Ako saft provrije, škampi postaju tvrdi! Posolite, popaprite, dodajte peršin i pomiješajte sa skuhanom tjesteninom te još vruće servirajte tako da na vrh stavite nekoliko cijelih repova škampa.