Recept: Tjestenina s plodovima mora i cherry rajčicama

| Wine and dine |

Tjestenina s plodovima mora i cherry rajčicama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Tjestenina s plodovima (guštima) mora i cherry rajčicama
Za 4-5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta

  • 1/2 kg tjestenine – npr. zeleni široki rezanci od špinata
  • 40 dag zamrznutih ili svježih plodova mora
  • ½ luka (sitno nasjeckan)
  • 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 2 šnite pršuta (narezan na trakice)
  • 5-6 cherry rajčica (prerezanih po pola)
  • mediteranske trave (ružmarin, bosiljak, origano...)
  • jušni (riblji) temeljac – može i ne mora
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 2 dl vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • peršin - sitno nasjeckan
Tjestenina s plodovima mora i cherry rajčicama
Tjestenina s plodovima mora i cherry rajčicama

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, al dente. Na malo maslinovog ulja popržite pršut narezan na trakice, dok ne postane hrskav i izvadite ga na tanjur. Na istoj tavi na maslinovom ulju podinstajte luk, dodajte češnjak pa cherry rajčice pa plodove mora, posolite, popaprite i pospite mediteranskim travama. Nakon par minuta zalijte s bijelim vinom. Vratite pršut u tavu, a kad vino ispari, dodajte par žlica jušnog temeljca i kuhajte još nekoliko minuta. Zatim umiješajte vrhnje. Ocijedite kuhanu tjesteninu i dodajte je umaku. Promiješajte i ostavite dvije, tri minute da se okusi povežu, pospite peršinom i poslužite.


Tjesteninu s plodovima mora možete napraviti i samo s jušnim temeljcem bez vrhnja ili samo sa slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, bez jušnog temeljca. Osobno više volim jušni temeljac, a na kraju samo nekoliko žlica slatkog vrhnja. Ne volim ako se umak radi samo sa slatkim vrhnjem jer onda bude prejak i preuzme okus.