Recept: Špinat s teletinom ili teleća kapama
U ovom savršenom jelu od špinata i teletine uživala sam u zagrebačkom bistrou Pauza u Preradovićevoj ulici, gdje ga rade kao svakodnevno jelo. Guštala i oduševila se. Prenosim vam taj turski receptić, koji inače u originalu ide s janjetinom, ali meni je ovaj s teletinom - savršen!
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat
- 2 vezice mladog luka ( samo zeleni dio) – sitno nasjeckan
- 1 vezica mladog češnjaka – sitno nasjeckan
- 3 vezice špinata – blanširan, sitno nasjeckan
- 30 dag teletine – narezana na kockice veličine zalogaja
- sol
- papar
- lovor (jedan, dva lista ili 1 žličica u prahu)
- ulje
Na tavi na ulju dinstajte sitno nasjeckano lišće mladog luka i nasjeckani mladi češnjak. Dodajte šalicu vode, poklopite i na slaboj vatri dinstajte još nekoliko minuta. Dodajte komadiće teletine, lovor i dinstajte dok meso ne omekša dolijevajući malo po malo vode.
U međuvremenu očistite (odstranite dršku i srednju žilu, ako nije mladi špinat) i operite špinat te ga kratko blanširajte, ocijedite i sitno nasjeckajte pa dodajte podinstanom mesu. Dodajte još malo vode i zajedno dinstajte, posolite i popaprite. Prema želji poslužite s kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom.
Ako želite, nakon spajanja mesa i špinata, kapamu možete zapeći i u pećnici na 180-200C, 30-40 minuta. Ne smije biti pretekuća, ali ne smije biti ni prepečena i suha.