Ravioli punjeni s bijelom i crnom čokoladom, dalmatinski recept je iz kuharice "Teatar u pjatu" Dragana Grbića koji nam je ovo ljeto na Hvaru otkrila moja prijateljica Mirjana Ušljebrka i od tada ga pravimo na tjednoj bazi jer je božanstven! Obavezno probajte, sve ćete oduševiti, a pogotovo ljubitelje maka i krumpirovog tijesta!
Za 24 komada:
- 1 kg krumpira
- 40 dag brašna plus za posip
- 2 jaja
- 1 jaje – za premazivanje
- 5 dag putra
- 10 dag bijele čokolade
- 10 dag crne čokolade
- Prstohvat soli
Preljev:
Za 8 komada:
- 10 dag putra
- 1,4 dl maslinovog ulja
- 6 dag krušnih mrvica
- 2 dag šećera
- 2 dag samljevenog maka
- Korica i sok pola naranče
- Korica pola limuna
- Prstohvat cimeta
Krumpir u kori skuhajte u slanoj vodi pa ogulite, protisnite kroz pastirku i ohladite. U ohlađeni krumpir dodajte putar, 2 jaja, sol i brašno.
Zamjesite tijesto. U lonac stavite hladnu vodu i stavite je kuhati.
Razvucite tijesto, režite kvadrate 10 x 10 cm i premažite ih tučenim jajem (osobno su mi bolji manji, radim kvadrate 5-6 cm). U donju trećinu kvadrata položite jednu ili dvije, jednu do druge kockice čokolade, bijelu i crnu, preklopite tijesto te pritisnite krajeve vilicom.
U zakipljenu vodu oprezno stavljajte raviole i vadite ih kad isplivaju.
Napravite preljev: na tavu stavite putar i maslinovo ulje pa dodajte krušne mrvice, šećer, mak, cimet, koricu i sok naranče te koricu limuna i promiješajte.
Kuhane raviole kratko umočite u preljev i servirajte. S ostatkom preljeva prelijte raviole i uživajte!