Savršen spoj šparoga, sira i lisnatog tijesta, jednostavan i nezahtjevan recept. Proljetni tart sa šparogama i sirom - otkriće!
Ukupno vrijeme pripreme i pečenja: 50 minuta
Temperatura pećnice: 200 C
Za 6 osoba
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 1 stručak šparoga
- 1 šalica naribanog ili na kockice narezanog fontina sira (ili nekog drugog)
- 1 šalica naribanog gruyere sira (ili nekog drugog)
- 1 žlica limunske trave (nasjeckana)
- 2 žumanjka
- 3 žlice punomasnog mlijeka
- 1 prstohvat naribanog muškatnog oraščića (1/8 žličice)
- sol
- svježe naribani papar
- 2 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ žličice naribane korice nešpricanog limuna
Zagrijte pećnicu na 200C.
Šparoge kratko blanširajte (prokuhajte u vodi 2-5 minute, zavisno od debljine šparoga dok postanu svjetlo zelene), zatim stavite u hladnu vodu da zaustavite kuhanje, ocijedite ih i osušite.
Razvucite lisnato tijesto u pravokutni oblik i za oko 1 centimetar preklopite rubove i propikajte sredinu vilicom (da zrak može izlaziti i da se sredina ne napuhne). Stavite lisnato tijesto na masni papir u kalup i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 12 minuta pa izvadite i ohladite.
Dok se lisnato tijesto hladi napravite filu: pomiješajte sireve, žumanjke, limunsku travu, sol, papar i muškatni oraščić. Šparoge pokapajte maslinovim uljem, posolite i poparite.
Na ohlađeno lisnato tijesto stavite filu i rasporedite šparoge te pecite tart 15-20 minuta.
Još vruči tart pospite naribanom koricom limuna i odmah poslužite.