Recept: Parmigiana s tikvicama

| Wine and dine |

Parmigiana
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Parmigana s tikvicama

Za: 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 1 sat

Vrijeme stajanja: 1/2 sata

Vrijeme pečenja: 20 - 30 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 1 kg tikvica
  • brašno
  • 20 dag naribanog parmezana
  • 1/2 kg mozzarelle ili nekog drugog sira (gauda, podravec)
  • 1 l umaka od rajčice
  • 1 konzerva nasjeckanih pelata (oguljenih rajčica)
  • 1 češanj češnjaka
  • bosiljak
  • ulje za pečenje tikvica i mazanje kalupa
  • sol
  • papar

1. Pripremite tikvice:

Odstranite krajeve tikvica i narežite ih bez guljenja kore na šnite, posolite ih i ih ostavite da puste vodu.

2. Napravite šalšu:

Napravite šalšu (umak): propržite češnjak na maslinovom ulju pa dodajte pelate i umak od rajčice, posolite, popaprite te dodajte bosiljak. Neka kuha na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte, a možete dodati i malo vruće vode ili jušnog temeljca.

3. Specite tikvice (možete na roštilj tavi).

3. Uključite pećnicu na 200C.

4. Narežite sir (mozzarellu ili gaudu ili sl...) na kockice.

5. Složite Parmigianu:

Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite malo umaka od paradajza. Zatim rasporedite pečene tikvice jedne do drugih (mogu se malo i preklapati) i zalijte ih s nekoliko žlica umaka od paradajza, pospite s nekoliko kockica mozzarelle i s ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red tikvica i opet ga zalijte s umakom pa rasporedite mozzarellu i parmezan. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite debeli sloj umaka i pospite parmezanom.  

6. Specite Parmigianu:

Pecite u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.

Parmigiana
Parmigiana s tikvicama - spremna za pečenje