Recept: panettone tiramisu s tamnom čokoladom i narančom

| Wine and dine |

Panettone tiramisu s tamnom čokoladom i narančom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Danas Vam donosim savršen recept za ovaj božanski kolač PANETTONE TIRAMISU S TAMNOM ČOKOLADOM I NARANČOM koji je osvojio sve koji su ga probali. Jednostavan za pripremu, a čista rapsodija okusa. Iako sam ga pronašla u božićnim kolačima, meni paše uvijek! Kombinacija tamne čokolade i naranče uvijek je dobar odabir i jednostavno s takvim sljubljivanjem okusa ne možete nikad pogriješiti.

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme hlađenja: minimalno dva sata, najbolje 24 sata

Kalup: 20x30 cm

  • ½ panettonea ili pandora ili piškota (10 - 15 dag)
  • 12-15 dag kvalitetne tamne čokolade (70%)
  • 2,5 - 3 dl slatkog vrhnja za šlag
  • Naribana korica nešpricane naranče ili klementine
  • 50 dag ricotte
  • 25 dag mascarponea
  • aroma vanilije
  • prstohvat soli
  • 3 žlice tekućeg meda
  • 3 dl jake kave sa šećerom
  • ½ dl desertnog slatkog vina (muškata) ili likera od naranče (Cointreau)
Panettone tiramisu s tamnom čokoladom i narančom
Panettone tiramisu s tamnom čokoladom i narančom
  1. Napravite čokoladni ganaž: zagrijte slatko vrhnje na srednjoj vatri, dodajte prstohvat soli pa dodajte tamnu čokoladu, miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatki ganaž. Ostavite sa strane.
  2. Panettone razrežite na šnite debljine 1,5 – 2 cm pa ih rasporedite u četvrtasti kalup dimenzija 20 x 30 cm. Umjesto panettonea možete koristiti i pandoro (bez voća) ili klasične piškote za tiramisu, ali u ovoj kombinaciji sastojka najbolje se sljubljuje panettone s komadićima kandiranog voća, pogotovo naranče.
  3. Skuhajte jaču kavu te je zasladite šećerom ili vanilin šećerom ili prema želji stevijom ili medom te prelijte po šnitama panetonea.
  4. Natopljeni panettone pošpricajte desertnim vinom ili likerom od naranče.
  5. Šnite panettonea prelijte s pripremljenim ganažom od čokolade.
  6. Po ganažu naribajte pola korice naranče.
  7. Posebno u zdjeli izmiksajte ricottu i mascarponne, dodajte aromu vanilije i med pa glatku kremu prelijte preko čokoladnog ganaža.
  8. Folijom omotajte kolač i stavite ga u hladnjak barem na 2 sata, a idealno je da kolač odstoji do drugog dana.
  9. Prije serviranja po vrhu kolača naribajte tamnu čokoladu i ostalu polovicu naranče (pazite da ribate samo narančasti dio, nikako ne bijeli jer je jako gorak).
  10. Kolač grabite velikom žlicom ili oštrim nožem narežite na kocke. Prema želji servirajte ga uz par šnita naranče.