Recept: Paella (rižoto s povrćem, kozicama i piletinom)

| Wine and dine |

Paella
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Paella (Rižoto s povrćem, kozicama i piletinom)

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

  • 40 dag riže dugog zrna
  • 30 dag pilećeg fileta (prsa) (narezanog na kockice)
  • 10 dag kobasice (prema želji) – narezana na šnitice
  • 30 dag plodova mora (repova kozica, škampi, dagnji, ostele školjke...)
  • mljevena crvena paprika
  • 1 žličica mažurana
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 rajčice/pelata (nasjeckani na kockice)
  • 1 zelena paprika (narezana na trakice)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 žličica šafrana + 1 prstohvat šafrana
  • 25 dag pelata (nasjeckanih na kockice)
  • 1 dl bijelog vina ili prošeka
  • maslinovo ulje  
  • sol
  • papar
  • peršinov list – sitno nasjeckan
  • sok pola limuna, ostala polovica narezana na šnite
Paella
Paella

Zagrijte pileći temeljac u koji dodajte žličicu šafrana. Kozice, škampe i piletinu posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, crvenom paprikom i mažuranom te stavite sa strane da malo odstoje. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i ispržite piletinu. Dodajte luk i podinstajte ga dok ne postane proziran, dodajte crvenu papriku i češnjak, narezanu kobasicu pa dodajte rižu. Kad se riža zastakli (oko minutu), zalijte vinom. Kad vino ispari, dodajte narezane rajčice/pelate i kuhajte na laganoj vatri te zalijevajte vrućim pilećim temeljcem uz povremeno miješanje. Kad je riža na pola kuhana, dodajte morske plodove i zalijte s temeljcem pa poklopite na nekoliko minuta. Posolite, popaprite, dodajte prstohvat šafrana, promiješajte te dodajte sok pola limuna i prema želji posipajte peršinom. Probajte rižu, mora biti al dente, za „pod zub“. Pustite je nekoliko minuta da odstoji, ukrasite paellu kriškama limuna i poslužite.