Recept: Paella (Rižoto s povrćem, kozicama i piletinom)
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
- 40 dag riže dugog zrna
- 30 dag pilećeg fileta (prsa) (narezanog na kockice)
- 10 dag kobasice (prema želji) – narezana na šnitice
- 30 dag plodova mora (repova kozica, škampi, dagnji, ostele školjke...)
- mljevena crvena paprika
- 1 žličica mažurana
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 rajčice/pelata (nasjeckani na kockice)
- 1 zelena paprika (narezana na trakice)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 1 l pilećeg temeljca
- 1 žličica šafrana + 1 prstohvat šafrana
- 25 dag pelata (nasjeckanih na kockice)
- 1 dl bijelog vina ili prošeka
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- peršinov list – sitno nasjeckan
- sok pola limuna, ostala polovica narezana na šnite
Zagrijte pileći temeljac u koji dodajte žličicu šafrana. Kozice, škampe i piletinu posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, crvenom paprikom i mažuranom te stavite sa strane da malo odstoje. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i ispržite piletinu. Dodajte luk i podinstajte ga dok ne postane proziran, dodajte crvenu papriku i češnjak, narezanu kobasicu pa dodajte rižu. Kad se riža zastakli (oko minutu), zalijte vinom. Kad vino ispari, dodajte narezane rajčice/pelate i kuhajte na laganoj vatri te zalijevajte vrućim pilećim temeljcem uz povremeno miješanje. Kad je riža na pola kuhana, dodajte morske plodove i zalijte s temeljcem pa poklopite na nekoliko minuta. Posolite, popaprite, dodajte prstohvat šafrana, promiješajte te dodajte sok pola limuna i prema želji posipajte peršinom. Probajte rižu, mora biti al dente, za „pod zub“. Pustite je nekoliko minuta da odstoji, ukrasite paellu kriškama limuna i poslužite.