Recept: Njoki s divljim šparogama
Kupite ili napravite sami njoke prema donjem receptu.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 30 dag njoka (kupljenih ili domaćih)
- 60 dag šparoga (samo mekani dio natrgan na komadiće veličine oko 2 cm)
- korica i sok 1 limuna
- origano, bosiljak i ostale mediteranske trave prema želji (može i ne mora)
- 10 dag naribanog parmezana
- maslinovo ulje i prema želji putar
- sol
- papar
Skuhajte njoke u puno slane vode, čim isplivaju izvadite ih šupljikavom žlicom. U međuvremenu, na zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga natrganih na komadiće, koricu i sok limuna (da ostanu lijepo zelene), sol, papar i prema želji začine. Dinstajte poklopljeno par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kuhane njoke i ribani parmezan te lagano promiješajte ili servirajte kuhane njoke na tanjur i prelite ih šparogama i servirajte uz maslinovo ulje i ribani parmezan. Dobar tek!
Napomena: Prema želji uz šparoge možete dodati i narezan pršut, slaninu ili šunku.
Recept moje bake za njoke:
Za: 4 osobe
Vrijeme pripreme (bez kuhanja krumpira): 20 minuta
- 70 dag kuhanih krumpira (kuhanih u ljusci pa oguljenih, ohlađenih pa protisnutih)
- 25 dag glatkog brašna (tip 850)
- 2 jaja
- malo parmezana (prema želji)
- malo muškatnog oraščića (prema želji)
- putar
- sol
Sve sastojke dobro umiješajte u mekano podatno tijesto i odvojite u nekoliko hrpica. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jednu po jednu hrpicu u dugačku salamu debljine palca i režite je nožem svakih 2 - 3 cm u njoke. Prema želji možete svaku njoku i pritisnuti uz krivu stranu ribeža ili drvenu rebrastu dašćicu ili vilicu da dobije neravnine kako bi bolje upio umak... Kuhajte ih u loncu s puno slane vode. Kad voda provrije, ubacite njoke i vadite ih šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu.