Receptić za ovu slatku deliciju je vrlo jednostavan, a kolač je prefin i fora!
Božićni/novogodišnji bor s Nutellom
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 15-20 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 3 svježa lisnata tijesta (a prema želji može i 2 ili 4)
- 5-6 velikih žlica Nutelle (otopljena)
- 1 jaje (za premaz)
- Kandirano voće ili komadići lješnjaka, badema ili oraha (za ukras)
- Štaub šećer (za posip)
Rastvorite svježe lisnato tijesto i položite ga na masan papir za pečenje na kalup (okrenite kalup), zatim položite drugo lisnato tijesto na drugi masni papir i položite ga na prvo lisnato tijesto, a zatim i treće (najbolje da koristite masni papir za pečenje koji ste dobili s lisnatim tijestom, lako se reže).
Okruglim nožem za picu oprezno izrežite lisnato tijesto (sva tri zajedno) u obliku bora (prema fotografiji) pa maknite sa strane drugi i treći red, a prvi izrezani bor položite na novi masni papir i stavite na obrnutu stranu kalupa.
Nutellu kratko zagrijte tako da staklenku stavite u lonac s toplom vodom.
Premažite prvi izrezani bor od lisnatog tijesta otopljenom Nutellom pa položite drugi bor od lisnatog na premazan prvi.
Zatim premažite drugi pa položite treći.
S obje strane izrežite prorede za grane (kao na fotografiji) i svaku granu savinite (donje grane dva puta, gornje jednom).
Premažite bor umučenim jajetom pomoću kista, a prema želji ukrasite ga komadićima badema, lješnjaka, oraha ili kandiranim voćem (kao kuglice).
Pecite bor u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta. Prema želji posipajte štaub šećerom.