Recept: Najbolji uštipci u kalupčićima

| Wine and dine |

Uštipci u kalupčićima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uštipci za: 8-10 osoba

Vrijeme pripreme: 1 sat

  • 1 kg brašna (pola glatko, pola oštro - prosijano)
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • tople vode i toplog mlijeka - količina prema potrebi
  • pola vrećice praška za pecivo
  • 1 velika žlica soli
Uštipci u kalupčićima
Uštipci u kalupčićima

Prosijajte brašno, dodajte veliku žlicu soli, kvasac i postepeno dodajte malo po malo mlakog mlijeka i vode. Možete mijesiti ručno ili mikserom (osobno mijesim rukom). Kada dobijete glatko tijesto (da se ne lijepi više za vaše ruke), ostavite ga u zdjeli na toplome da se digne (oko pola sata - 45 minuta). Pobrašnite veliku dasku na kojoj ćete valjati tijesto. Odvojite tijesto u nekoliko hrpica i jednu po jednu hrpicu na pripremljenoj dasci razvaljajte na 0,5 centimetara debljine pa pomoću malih kalupčića (za kolače) oblikujte uštipke. U dubljoj tavi zagrijte ulje (prvo na najjačoj vatri pa onda malo smanjite vatru) i stavljajte jedan po jedan uštipak na ulje. Pecite ih u vrelom ulju kratko jednu pa drugu stranu. Svaki će se napuhati kao loptica, a unutra će biti šuplji. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnatu salvetu da se ocijede.

Uštipke servirajte uz sir i vrhnje ili kajmak. Dobar tek!