Recept: Najbolja pita od jabuka

| Wine and dine |

Pita od jabukaby Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovaj savršen recept za najbolju pitu od jabuka ikad dala mi je moja prijateljica Vesna Miletić, vlasnica restorana Tač i vrsna kuharica. Pita me osvojila u prvom zagrizu, tako sočna, meka, fina, prhko tijesto topi se u ustima... mmmm... Uživajte!

Recept: Pita od jabuka

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme stajanja tijesta: barem pola sata

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 180C

Četvrtasti kalup 30 x 25 cm

Prhko tijesto:

  • 30 dag glatkog brašna (prosijano)
  • 20 dag putra
  • 10 dag šećera (ili meda ili nekog drugog sladila) – osobno uvijek stavim manje
  • 3-4 žumanjka
  • 1 prašak za pecivo (može i ne mora)

Za premaz biskvita:

  • Domaća marmelada od marelica

Fila:

  • 5 nešpricanih jabuka (naribanih s korom) – bilo kojih
  • 2 - 3 vanilin šećera
  • 2 žličice cimeta
  • 3-4 bjelanjka
  • 1-2 žlica štaub šećera
  • prstohvat soli
  • 2-3 žlice kokosa – prema želji (može i ne mora)

1. Od navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto, odvojite ga u 2 dijela.

2. Malo veći dio obložite prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata, a malo manji dio u foliji stavite u zamrzivač.

3. Zagrijte pećnicu na 180C.

4. Četvrtasti kalup obložite masnim papirom, nakon pola sata izvadite tijesto iz hladnjaka i razvucite ga te rasporedite u kalup na masni papir.

5. Premažite otopljenom marmeladom od marelica i stavite u zagrijanu pećnicu.

6. U međuvremenu krupno naribajte nešpricane jabuke s korom i stavite ih u tavu, pospite vanilin šećerima i cimetom pa miješajte dok ne ispari sva voda iz njih. Stavite na tanjur ili tacnu da se hlade.

7. Izvadite iz pećnice polu-pečeno tijesto.

8. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg, dodajte malo soli i štaub šećer pa pomoću žlice vrlo oprezno pomiješajte s ohlađenim jabukama.

9. Rasporedite smjesu na izvađeno toplo polu-pečeno tijesto iz pećnice.

10. Prema želji pospite kokosom.

11. Izvadite drugi dio spremljenog tijesta iz zamrzivača i direktno ga krupno ribajte po vrhu kolača ravnomjerno ga raspoređujući tako da tijestom prekrijete cijeli vrh kolača.

12. Stavite kolač u zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok vrh ne postane zlatno-smeđi tj. kolač gotov. Ohladite ga sat, dva, idealno što duže (ali na sobnoj temperaturi) pa narežite na kocke i poslužite sa šlagom ili sladoledom od vanilije.

Pita od jabukaby Suzy Josipović Redžepagić
Pita od jabuka