Recept: Kuglof s voćem

| Wine and dine |

Kuglof s voćem
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovaj najjednostavniji sočan kolač na svijetu, kuglof s voćem: za doručak uz mlijeko ili kakao - savršeno, za popodnevni čaj idealno, kao desert uz šlag ili kuglicu sladoleda - o da!

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: oko 35 minuta

Vrijeme hlađenja: oko 1 sat

Temperatura pećnice: 180C

Mjera: čaša od jogurta

  • 4 jaja
  • 1 čaša šećera (2 dl) ili neka zamjena u vidu stevije...
  • 2 vanilin šećera
  • 1 čaše ulja (2 dl) - suncokretovo, biljno, kokosovo ili neko egzotično ulje (ja stavim kokosovo)
  • 2 čaše jogurta (4 dl), može i jogurt od šumskog ili nekog dr. voća
  • 4 čaše prosijanog brašna (2 mekog i 2 oštrog)
  • 2 praška za pecivo
  • 2 prstohvata cimeta
  • naribana korica nešpricanog limuna, limete ili naranče
  • aroma limuna, limete ili naranče - prema želji
  • putar za kalup
  • brašno za kalup
  • štaub šećer  - za posipanje kolača
  • razno voće (zamrznuto, svježe) - npr. mješavina šumskog voća, trešnje, višnje, jagode, marelice...
  • šlag ili puding od vanilije - prema želji
Kuglof s voćem
Kuglof s voćem

Zagrijte pećnicu na 180C. Jaja, šećer, vanilin šećer i ulje izmiksajte (ručno ili električnim mikserom) pa dodajte jogurt, prosijano brašno (čašu po čašu) s praškom za pecivo, cimet, koricu od limuna ili naranče i prema želji par kapi arome limuna ili naranče. Sipajte u kalup prethodno premazan putrom i pobrašnjen. Voće umočite u štaub šećer (ili kratko na tavi sljubite sa šećerom) i rasporedite po biskvitu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Probajte vilicom je li kolač gotov. Posipajte ga štaub šećerom ili prema želji prelijte pudingom od vanilije ili tučenim slatkim vrhnjem.