Recept: Dinstani kiseli kupus s grahom i špekom
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 1 sat
- ½ kg narezanog kiselog kupusa (pola velike glavice zelja ili jedna manja)
- 2-3 žlice octa – za kuhanje kupusa
- 1 luk – sitno nasjeckan
- ½ kg graha iz konzerve (ili grah prije skuhan)
- 10 dag špeka/pancete – narezana na kockice ili šnitice
- slatka crvena paprika
- ljuta crvena paprika – prema želji
- lovorov list
- sol
- papar
- ulje
Kupus narežite na trakice ili kockice i stavite u lonac koji napunite hladnom vodom, posolite i dodajte malo octa te kratko blanširajte (prokuhajte). U tavi podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte blanširani kupus i pomiješajte. Dinstajte nekoliko minuta i miješajte, dodajte žlicu, dvije vode. Zatim dodajte narezan špek ili pancetu, posolite, popaprite, dodajte crvenu papriku, pomiješajte i dinstajte nekoliko minuta pa dodajte toliko vode da prekrije kupus, poklopite i dinstajte 10-ak minuta. Dodajte grah, promiješajte i dinstajte još desetak minuta.