Staro zagorsko, ali i zagrebačko jelo koje su nekad jeli i naši preci, većinom siromašni, je upravo zapečeni krumpir u pećnici. Dodatak špeka je bio samo za one imućnije... Ipak isti taj špek/ panceta toliko obogati okus krumpira da ovo jelo postaje pravi specijalitet!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 55 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 80 dag krumpira (oguljen i narezan na kockice)
- 10 dag pancete (narezane na kockice)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 2,5 dl jušnog temeljca ili vode
- mljeveni muškatni oraščić
- malo putra
- majčina dušica
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 220C. Ogulite, operite i narežite krumpir. Narežite pancetu i luk i češnjak te pomiješajte s krumpirom. Vatrostalnu zdjelu namažite putrom, dodajte kockice krumpira s lukom, češnjakom i pancetom, pospite muškatnim oraščićem, posolite, popaprite i zalite jušnim temeljcem ili vodom. Pokrijte komadićima putra i pecite 40-tak minuta. Pospite majčinom dušicom.
Ako želite izostaviti pancetu, zapečeni krumpir možete napraviti i na drugi način: Ogulite 80 dag krumpira i narežite ga na šnite. U tavicu stavite 2 žlice putra, 1 češanj češnjaka, po 1 ½ dl mlijeka i vode pa kad provrije, dodajte krumpir narezan na šnite, posolite, popaprite i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. U nauljenu vatrostalnu zdjelu rasporedite kuhani krumpir i par žlica vode u kojoj se kuhao krumpir, pospite naribanim sirom i parmezanom te pecite u pećnici 10 minuta na 250C. Pospite peršinom.