Recept dana: Ultimativne hola kocke

| Wine and dine |

Hola kocke, crnokošuljaš, mrak kocke ili čoko čoks
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Sretno Valentinovo i onima koji slave i onima koji ne slave... Razmišljala sam koji kolač objaviti za Valentinovo, da je čokoladni, jako ukusan i fin, a da nije kompliciran za napraviti. Odabrala sam jedan od meni najdražih... Zovu ih hola kocke, mrak kocke, crnokošuljaš ili čoko čoks... Sve su to nazivi za ovaj famozni kolač. Ovaj recept sam pokupila od moje sestričnice Karoline Biberović Čajko koja sve slatko radi - savršeno, a ovo mi je njezin najdraži kolač.

Recept dana: Ultimativne hola kocke

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

Veličina kalupa: 20x30 cm

Biskvit:

  • 6 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 6 žlica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl ulja
  • 3 žlice kakaa
  • 1 dl mlijeka
  • prstohvat cimeta

Krema:

  • ½ l Hola – biljnog slatkog vrhnja
  • 25 dag čokolade za kuhanje
  • rum (prema želji)
  • naribana korica jedne naranče (prema želji)
  • listići badema (prema želji)

Glazura:

  • 2 dl Hola slatko vrhnje
  • 15 dag čokolade
Hola kocke, crnokošuljaš, mrak kocke ili čoko čoks
Hola kocke

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Biskvit: izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, ulje, kakao i mlijeko. Izmiksajte snijeg od bjelanjaka i dodajte u smjesu. Sipajte smjesu u kalup koji premažite putrom (samo donji dio kalupa, ne bočni, jer inače se biskvit odvoji od kalupa pa krema curi sa strane) i pecite oko 25 minuta. Ako je neravan, malo ga ispikajte vilicom da ga izravnate.

Krema: u međuvremenu napravite kremu. Rastopite čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje na pari u glatku i kremastu kremu te još toplu prelijte preko vrućeg biskvita. Možete dodati i naribanu koricu jedne naranče ili malo ruma ili ekstrakta od ruma. Možete posipati i listićima badema. Neka se hladi barem dva sata. Zatim položite glazuru.

Glazura: otopite slatko vrhnje i čokoladu na pari i prelijte preko dobro ohlađenog kolača.