To je možda jedno od najbržih i najjednostavnijih talijanskih jela. Iako ima samo 4 sastojka – tjesteninu, čili papriku, češnjak i maslinovo ulje, izaziva nevjerojatan vatromet u ustima! Takva eksplozija okusa se ne zaboravlja...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
- ½ kg špageta
- 1 i pol glavica češnjaka (nasjeckan na tanke šnitice)
- 1 crvena ljuta papričica (peperoncino)
- parmezan – za posipati
- 1/2 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
- peršin (nasjeckan) - prema želji
Nasjeckajte crvenu ljutu papričicu i češnjak na tanke šnite. Skuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu u velikom loncu s puno slane vode. U međuvremenu u tavi na maslinovom ulju podinstajte češnjak i ljutu papričicu. Češnjak mora biti skoro karameliziaran, zlatno - smeđe boje. Zalijte s nekoliko žlica vode u kojem se kuhala tjestenina. Posolite i poparite te dodajte ocijeđenu tjesteninu. Povežite okuse protresajući i bacajući tavicu minutu, dvije. Prema potrebi zalijte s još malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, pospite parmezanom, nasjeckanim peršinom i poslužite odmah.
*Prema želji u umak možete dodati i malo bijelog vina, origana, vlasca i mljevene čili papričice.