Ova kultna sarajevska čorba je recept moje svekrve Sarajke Bademe Redžepagić. Pripremam je barem jednom u dva tjedna kad požele nešto na žlicu...
Za 4 – 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta
- ½ kg telećeg mesa (ili junećeg)
- 1 luk
- ½ dl bijelog suhog vina
- 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice)
- 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora
- 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
- 1 – 2 lista lovora
- mljevena slatka crvena paprika
- 1 žlica škrobnog brašna
- 1 žlica koncentrata paradajza
- gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji
- ulje
- sol
- papar
Podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-ak minuta.