PILEĆI RIŽOTO
Ovaj rižoto je često na mom jelovniku jer je jednostavan, piletina (bilo koji komadi) su dostupni, brzo gotovi, a rižoto svi vole.
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta
50 dag riže
1 kg pilećeg mesa (komadi veličine zalogaja)
1 luk (sitno nasjeckan)
1 dl bijelog vina
1 l jušnog (pilećeg) temeljca
peršin (sitno nasjeckan) – za posipanje
prstohvat šafrana (razmućen u malo vrućeg jušnog temeljca)
1 kockica maslaca
½ šalice parmezana
maslinovo i suncokretovo ulje
Na malo ulja podinstajte luk i dodajte komade pilećeg mesa te dinstajte miješajući i okrečući meso sa svih strana. Dodajte rižu te je miješajte minutu, dvije da se zastakli i zatvori sa svih strana. Zalijte bijelim vinom, a kad vino ispari nastavite zalijevati vrućim jušnim temeljcem. Posolite i popaprite te dodajte šafran. Na kraju maknite rižoto s vatre te umiješajte kockicu hladnog maslaca i parmezan. Prema želji pospite nasjeckanim pešinom.
*Pileće meso možete zamijeniti bilo kojom drugom vrstom mesa (puretinom, teletinom, junetinom...).