Evo inspiracije za danas: kratka priprema, a za prste polizat...
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Grill ili pećnica: temperatura pećnice: 180C
- 4-5 lignji (veće)
- 3-4 češnja češnjaka (protisnut ili sitno narezan)
- peršin (sitno narezan)
- 2 žlice prezli
- 2 dl bijelog vina
- malo nasjeckanog pršuta (po želji)
- malo parmezana (po želji)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Lignje očistite (izvadite kost - prozirnu plastiku / odstranite glavu), operite i ocijedite. Odrežite krila. Krakove i krila kratko popržite (1 minutu) u tavici na malo maslinova ulja te ih narežite na komadiće. Dodajte češnjak i sitno narezan peršin, prezle, malo maslinovog ulja, sok u kojem su se pržili krakovi i krila, posolite i popaprite te po želji dodajte pršut i parmezan. Tom smjesom punite lignje i učvrstite čačkalicom. Pecite ih na gradele ili u pećnici. Ako ih pečete u pećnici, posložite ih na nauljen kalup i pecite oko 45 minuta na 180C pokrivene folijom, malo ih pokapajte maslinovim uljem, a kad se malo zapeku, podlijte bijelim vinom. Pustite neka vino ispari. Pred kraj maknite foliju da dobiju boju. Pazite da se ne prepeku, jer postanu tvrde.
*Servirajte uz blitvu i krumpir.