Recept dana: Punjene lignje iz pećnice

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Punjene lignje
Punjene lignje

Evo inspiracije za danas: kratka priprema, a za prste polizat...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Grill ili pećnica: temperatura pećnice: 180C

  • 4-5  lignji (veće)
  • 3-4 češnja češnjaka (protisnut ili sitno narezan)
  • peršin (sitno narezan)
  • 2 žlice prezli
  • 2 dl bijelog vina
  • malo nasjeckanog pršuta (po želji)
  • malo parmezana (po želji)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar  

Lignje očistite (izvadite kost - prozirnu plastiku / odstranite glavu), operite i ocijedite. Odrežite krila. Krakove i krila kratko popržite (1 minutu) u tavici na malo maslinova ulja te ih narežite na komadiće. Dodajte češnjak i sitno narezan peršin, prezle, malo maslinovog ulja, sok u kojem su se pržili krakovi i krila, posolite i popaprite te po želji dodajte pršut i parmezan. Tom smjesom punite lignje i učvrstite čačkalicom. Pecite ih na gradele ili u pećnici. Ako ih pečete u pećnici, posložite ih na nauljen kalup i pecite oko 45 minuta na 180C pokrivene folijom, malo ih pokapajte maslinovim uljem, a kad se malo zapeku, podlijte bijelim vinom. Pustite neka vino ispari. Pred kraj maknite foliju da dobiju boju. Pazite da se ne prepeku, jer postanu tvrde.

*Servirajte uz blitvu i krumpir.