Biryani je vrlo poznato svjetsko jelo, vrlo intenzivno, začinjeno i jako ukusno, a nastalo je u kuhinjama muslimanskih vladara u Aziji. Sam naziv potječe od perziske riječi berya – što znači pržena, a odnosi se na prženu rižu (najčešće basmati) sa začinima, mesom, ribom, jajima ili povrćem. Ruža se prvo kuha, a onda peče u pećnici... Ovaj recept je vegetarijanski, a ako želite dodati kozice (kao na slici), pročitajte kako ih dodati...
Za 4 – 6 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme kuhanja: 45 minuta
- 35 dag basmati riže
- 1 mrkva (narezana)
- 2 krumpira (oguljen i narezan na kockice)
- ½ karfiola (samo cvjetići)
- 1 luk (nasjeckani)
- 1 tikvica (nasjeckana na kolutiće)
- 1 crvena paprika (nasjeckana na trakice)
- 1 zelena paprika (nasjeckana na trakice)
- 8,5 dag smrznutog graška
- kurkuma
- čili u prahu
- korijandar
- curry
- kiml
- 7 dag indijskih oraščića (nakratko preprženih)
- ulje
- sol
- crveni i zeleni papar
Kuhajte rižu u posoljenoj vodi 10 minuta. Ocijedite je i odložite sa strane. Kuhajte mrkvu i krumpir u kipućoj posoljenoj vodi 5 minuta, dodajte karfiol i kuhajte dok povrće ne omekša. Na ulju podinstajte luk, crvenu i zelenu papriku, popaprite, dodajte tikvice i pržite 5 minuta. Dodajte kuhano povrće i smrznuti grašak i promiješajte. Dodajte začine: kurkuma, čili, korijandar, curry i kiml (svi začini dodaju se po želji, ali da ni jedan začin ne dominira). Pržite još 5 minuta i dodajte dio riže. Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Stavite povrće u vatrostalnu zdjelu, na vrh stavite ostatak riže, pokrijte folijom i pecite 30 minuta. Kad je gotovo, posipajte s preprženim indijskim oraščićima.
*Ako želite dodati kozice u povrće Biryani, prvo ih barem sat vremena prije pripreme marinirajte, a marinadu napravite od šalice jogurta, soka od 1 limuna ili limete, pola žličice kurkume, 2 žličice zgnječenog češnjaka, 2 žličice đumbira i malo soli. Kozice prepržite na ulju oko 3 minute i dodajte u zdjelu s ostalim povrćem i rižom te zajedno zapecite.