Pasta All a matriciana Bianco (tjestenina s pancetom na bijelo) vrlo se često spravlja u cijeloj talijanskoj pokrajini Lazio, a u Rimu je još zovu La Gricia. Vrlo je ukusna, a jednostavna i brzo gotova.
Za 4 -6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
- ½ kg penna ili neke druge tjestenine
- 20 dag (4 šnite) pancete (narezane na komadiće)
- prstohvat ljute crvene papričice
- 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog drugog sira
- 1 žlica putra
- 2 žlice maslinovog ulja
- svježe mljeveni crni papar
Skuhajte penne al dente. U međuvremenu zagrijte putar i maslinovo ulje na tavi, dodajte narezanu pancetu i papričicu te kratko prodinstajte. Penne ocijedite i dodajte u tavicu s pancetom. Dodajte ½ šalice izribanog sira. Miješajte tjesteninu energično da se svi sastojci podjednako rasporede i povežu. Pospite paprom i poslužite s preostalim sirom.