Recept dana: penne amatriciana bianco

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Penne amatriciana bianco
Penne amatriciana bianco

Pasta All a matriciana Bianco (tjestenina s pancetom na bijelo) vrlo se često spravlja u cijeloj talijanskoj pokrajini Lazio, a u Rimu je još zovu La Gricia. Vrlo je ukusna, a jednostavna i brzo gotova.

Za 4 -6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta

  • ½ kg penna ili neke druge tjestenine
  • 20 dag (4 šnite) pancete (narezane na komadiće)
  • prstohvat ljute crvene papričice
  • 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog drugog sira
  • 1 žlica putra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • svježe mljeveni crni papar

Skuhajte penne al dente. U međuvremenu zagrijte putar i maslinovo ulje na tavi, dodajte narezanu pancetu i papričicu te kratko prodinstajte. Penne ocijedite i dodajte u tavicu s pancetom. Dodajte ½ šalice izribanog sira. Miješajte tjesteninu energično da se svi sastojci podjednako rasporede i povežu. Pospite paprom i poslužite s preostalim sirom.