Lazanje možete spraviti sa sirom i šunkom, sa špinatom, špinatom i sirom (ribanim podravcem ili sl., svježom rikotom, mrvljenom ili na kockice rezanom gorgonzolom), šampinjonima, šparogama, tikvicama i drugim povrćem ili samo sa sirom. Sve vrste lazanja mogu se napraviti kao i sva ostala tjestenina na više načina– na bijelo ili na crveno ili i s umakom i paradajzom zajedno. Kako god ih pripremim, znam da će se pojesti u trenu... svi obožavaju lazanje! Nema šanse da ostane za kasnije... Doduše, Sarah više voli kada su samo sa sirom, tako da ih često radim u dvije posude...
Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme, kuhanja i pečenja: 60 minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 paket lazanja
- 25 dag špinata (blanširan, ocijeđen i narezan)
- 40 dag ribanog sira (Podravac, Gauda...)
- 1 paketić gorgonzole (prema želji)
- ½ l slatkog vrhnja
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 220C. Lazanje par minuta prokuhajte u slanoj vodi (može i ne mora) i slažite u vatrostalnu zdjelu red lazanja, red blanširanog i ocijeđenog špinata (može biti narezan a i ne mora), red naribanog sira i prema želji kockica gorgonzole, pa opet ponovite: red lazanja, špinata, sira, lazanja pa prelijte slatkim vrhnjem ili bešamel umakom. Pospite krupno naribanim sirom.
*Lazanje ne morate prethodno prokuhati, malo će se duže peći, ali kad ih prelijete slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, dodajte i malo vode. Također ni špinat prethodno ne morate blanširati, možete ga samo dobro oprati i svježi slagati u lazanje, pogotovo ako je bebi špinat.
Dobar tek!