![Zelena juha od raštike s croutonima](https://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/10/505bef84/juha-od-rastike-dsc-0699.jpg)
Za 4-5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 40 minuta
- 1 kg raštike
- 2 veća krumpira
- 3 - 4 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 10 dag pancete
- 1 dl slatkog vrhnja
- malo maslinovog ulja
- par kapi limunovog soka
- parmezan (po želji)
- kockice prepečenog kruha (prema želji)
- sol
- papar
Raštiku operite, očistite i izrežite i bacite tvrde srednje dijelove lista. U slanoj vodi skuhajte je s dva krumpira narezana na kolutiće, dok ne omekšaju. Ohladite ih i zajedno s tekućinom u kojoj su se kuhali izmiksajte u blenderu. Na maslinovom ulju popržite nasjeckani luk i češnjak. Dodajte pancetu narezanu na kockice i pržite je uz miješanje dok ne požuti. Prženu pancetu dodajte u izmiksanu raštiku i krumpir i promiješate. Juhu vratite na vatru, posolite, popaprite, dodajte par kapi limuna i prema želji malo parmezana i kratko prokuhajte. Poslužite s kockicama prepečenog kruha i sa žlicom tučenog slatkog vrhnja.