Recept dana: DAGNJE NA BUZARU (lat. Mytilus galloprovicialis, u Hrvatskoj je još zovu dagnje, pedoče, pidoče, mušule, mušmule, ušenak, pizdice, dagne), Dalmacija
Kila dagnji je oko 15 - 20 kuna. Reletivno jeftino morsko jelo u odnosu na ostale morske delicije i samim tim pristupačnije masi ljudi, pogotovo u ova krizna vremena kada si rijetko tko može priuštiti skupu morsku deliciju. Mi smo svi, moji klinci pogotovo, ludi za dagnjama, a posebno volimo "točati" kruh u umak. Nemojte ih nikako soliti jer su iz mora i prirodno su slane, pogotovo ako se dobro ne isperu u običnoj vodi.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 40-ak minuta
- 2 kg dagnji
- 1 glavica češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- peršin (sitno nasjeckan)
- 1 žličica koncentrata paradajza
- 3-4 žlice prezla
- 1 nešprican limun (narezan na kolute)
- 2 dl bijelog vina
- 1 dl konjaka - prema želji
- maslinovo ulje
- papar
Očistite dagnje (prvo s nožem odstružite pa sa spužvicom do kraja očistite sve priljepke i trave sa školjki), operite ih u velikoj zdjeli obične vode i pustite neka odstoje malo u vodi. Sve dagnje koje isplivaju na površinu i sve dagnje koje su napukle ili otvorene obavezno bacite. U velikoj dubokoj tavi na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu češnjaka, sitno narezan peršin, koncentrat paradajza, prezle i papar, kratko promiješajte te dodajte očišćene dagnje i na kolute narezan limun. Obavezno ih poklopite te „krčkajte“ na laganoj vatri dok se dagnje ne otvore. Povremeno ih protresite. Zalijte vinom, ponovo protresite tavu i pustite da provrije. Pred kraj prema želji dodajte malo konjaka i ponovo protresite tavu. Na kraju pospite peršinom. Nemojte ih predugo kuhati jer će postati tvrde i žilave.
Dobar tek!