![Chili con carne](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/10/7fb29aec/cili-con-carne-bolja-slika-img-9726.jpg)
Grah, ljute papričice i meso – za one koji vole malo ljuto... prefino!
CHILI CON CARNE
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 1h i 30 minuta
- 60 dag junetine bez kostiju – narezana na kockice
- 30 dag crvenog graha iz konzerve
- 2 - 3 luka – sitno nasjeckan
- 3 - 4 režnja češnjaka – protisnuti ili sitno nasjeckan
- 1 svježa zelena ljuta paprika – očišćena, narezana na trakice
- 40 dag narezanih pelata
- 3 dl mesnog ili lovačkog temeljca
- 1 dl vode
- svježa crvena ljuta papričica – po želji
- 1 žlica kukuruznog brašna
- ulje
- prstohvat smeđeg šećera – po želji
- sol
- papar
Meso očistite od kožica i žilica i narežite ga na male kockice. U lonac na zagrijano ulje dodajte sjeckani luk, malo ga posolite i na srednje jakoj vatri pržite dok ne omekša. Zatim u tavu dodajte meso, posolite i popaprite te sve zajedno pržite, po potrebi miješajući, dok ne ispari tekućina koju meso ispusti. Potom umiješajte protisnuti češnjak, zelenu ljutu papriku, a čim pusti miris umiješajte nasjeckane pelate. Ulijte toliko temeljca da pokrije sve sastojke, po želji dodajte još jednu cijelu ljutu crvenu papriku i sve zajedno kuhajte jedan sat. U zdjelicu ulijte 1 decilitar vode i dodajte kukuruzno brašno te sve zajedno izmiješajte pa ulijte u lonac s mesom. Zatim u lonac umiješajte crveni grah iz konzerve i kuhajte još 10-ak minuta.
Možete koristiti i mljeveno juneće meso ili kombinirati mljeveno i izrezano na kockice.
Ako volite eksperimentirati, kad mesu dodajete grah možete dodati dvije kockice crne čokolade.
Također prema želji, u tanjur dodajte žlicu kiselog vrhnja.