Brudet

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Brudet
Brudet

Brudet, brujet (talijanski brodetto, francuski bouillabaisse, grčki bourdeto) je složenija verzija riblje juhe/uljuška, a svatko tko ga priprema, ima svoj recept i svoju tajnu pripremanja. Koliko kuhara – toliko brudeta. Netko stavlja ocat da se riba ne raspadne, a neki kažu da u pravi ribarski brudet ne ide ocat. Netko zalije prošekom, netko crnim, a netko bijelim vinom. Netko nareže luk na velike kolute da se osjeti, netko na sitno. Netko doda prezlu da „toč“ bude gušći, netko prvo ribu uvalja u brašno, a netko je tako i kratko zapeče, da se ne raspadne.

Jedno je sigurno – za dobri brudet treba nekoliko vrsta ribe, što više - to bolje. Od bijelih obavezno ugor i grdobina, a super je dodati i cipal, trilju, pauka, od plavih: tunu, skušu, palamidu, a ako ima još i rakova, mekušaca i školjki vjerojatno će biti još i bolji. Osobno ne volim previše paradajza jer želim da osjetim okus ribe, a ne paradajza koji često u brudetima preuzme primat. Radije zalijem s više ribljeg temeljca. 

Brudet se može spremiti na toplo i na hladno. Ovo je recept na toplo, kako ga i ja pripremam, a na hladno se sve poslaže i ljutika i riba, slaže se u redove, zalije pa kuha na laganoj vatri samo protresajući.

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 40-50 minuta

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

  • 1 kg miješane ribe (narezana na veće komade, ugor obavezno)
  • 1 rakovica - može i ne mora
  • nekoliko škampi ili kozica, a može i sipa
  • 3-4 ljutike (luka) - nasjeckane na kolutove
  • 4-5 češnja češnjaka (nasjeckan na listiće)
  • 1-2 žlice koncentrata paradajza
  • 2-3 domaća paradajza ili 1 dl pelata (tko voli paradajz - može dodati i pola l)
  • 1-2 žlice vinskog octa (po želji)
  • nekoliko kapara
  • grančica ružmarina
  • vrući riblji temeljac
  • prstohvat šećera
  • 2 dl prošeka, bijelog ili crnog vina (ja stavljam bijelo vino)
  • 1-2 lista lovora
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 – 2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar u zrnu

Ribu očistite i narežite na veće komade. Odvojite glavu i repove i od njih posebno skuhajte riblji temeljac. Na maslinovom ulju podinstajte ljutku, zatim dodajte češnjak, koncentrat i paradajz ili pelate, ocat i šećer te dinstajte. Zatim dodajte komade ribe (ugor, grdobinu, škarpinu...), lovor, zalijte s vinom ili prošekom, posolite i dodajte nekoliko zrna papra, kapare i ružmarin. Povremeno protresite lonac (ne miješajte!) i kuhajte na laganoj vatri u poluzatvorenoj posudi (malo otklopite poklopac, jer ako skroz poklopite, riba će se raspasti).

Prema potrebi dodavajte riblji temeljac koji ste skuhali (da pokrije svu ribu), a nakon 15-ak minuta ako imate, dodajte preostalu sitniju ribu, rakove, školjke i mekušce te i dalje kuhajte još 10-ak minuta. Pazite da se riba ne prekuha jer se raspadne. Gotov brudet zalijte s malo hladnog maslinovog ulja, posipajte nasjeckanim peršinom i protresite lonac. Pažljivo vadite ribu na tanjur.

Poslužite uz palentu ili tjesteninu i zelenu salatu.

*Također brudet se može pripremiti samo od jedne vrste riba, npr. inćuna, a priprema se na isti način kao i ovaj.  15-ak minuta se dinsta „toč“ od maslinovog ulja,  luka, paradajza i vina, dodaju se inćuni i podlije se vodom te kuha još 10-ak minuta.