Jesen je, vrijeme buča i bundeva pa je vrijeme i za takve recepte sa sezonskim namirnicama, a ovo je jedan već polu-zaboravljeni stari zagorski recept na koji me podsjetila moja prijateljica Vesna jer kad god kupim buću automatizmom radim bućnicu koju obožavam, ali ovaj čušpajz od buče je čista senzacija. Jeftin, jednostavan, brze pripreme, a jako ukusan i zasitan.
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25 minuta
- 80 dag očišćene i naribane buče
- 2 žlice octa
- 1 glavica luka (nasjeckana na tanke šnite)
- 2 režnja češnjaka
- ½ dl bijelog vina
- 2 šnite špeka/pancete narezana na kockice (može i ne mora)
- 1 kocka povrtne juhe (može i ne mora)
- 1 žličica pirea od paradajza (ili nekoliko cherry rajčica)
- 1/2 žličice kopra
- 2 prstohvata slatke crvene paprike
- 1 prstohvat kajenskog papra
- 1 prstohvat čilija (prema želji)
- ½ žličice kimla
- 2 žlice miješanog ulja (maslinovo i suncokretovo)
- sol
- ½ dl kiselog vrhnja (prema želji)
- bućino ulje (prema želji)
Ogulite i očistite buču pa je grubo naribajte na trakice, posolite i prelijte octom te stavite na stranu.
Na ulju prodinstajte luk narezan na tanke kolute, posolite ga, dodajte protisnuti češnjak, nakon minutu, dvije dodajte špek pa nakon minutu, dvije dodajte naribanu buču pa pire paradajza, kiml, kopar, crvenu papriku, kajenski papar te čili i povrtnu kocku prema želji pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte toliko hladne vode da prekrije buću i kuhajte 10-ak minuta. Prema potrebi dolijte još vode, zavisno kakvu gustoću čušpajza volite. Ako volite vrhnje, umiješajte ga u čušpajz i još kratko prokuhajte. Probajte čušpajz, kad je buča mekana, čušpajz je gotov.
Prema želji po vrhu pokapajte s bućinim uljem.