Recept: Čušpajz s raštikom i krumpirom

| Wine and dine |

Čušpajz s raštikom i krumpirom, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Raštika, iako Dalmatincima poznatija i dostupnija, nađe se i u Zagrebu i drugim kontinentalnim gradovima Lijepe naše. Idealan je obrok i za sve one koji paze na svoju liniju jer je siromašna kalorijama, a bogata vitaminima.

Recept: Čušpajz s raštikom, krumpirom i šampinjonima

Za 4 – 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta

  • 20 dag mlade raštike - oprana, očišćena i narezanih listića
  • 1 luk – sitno nasjeckan
  • 10 dag špeka ili pancete – narezana na kockice ili šnitice
  • 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice)
  • 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće)
  • 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode)
  • 1 – 2 lista lovora
  • ½ žličice mljevene slatke crvene paprike
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • 20 dag šampinjona 
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • kajanski papar
Čušpajz s raštikom i krumpirom, Suzy Josipović Redžepagić
Čušpajz s raštikom i krumpirom

U loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte narezanu pancetu, malo je prepecite, promiješajte pa dodajte krumpir narezan na kockice i narezanu mrkvu te dolijte temeljac ili vodu. Posolite, popaprite, dodajte lovor, slatku papriku i koncentrirani paradajz te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. U međuvremenu u drugi lonac stavite vodu, posolite je i kratko prokuhajte raštiku (blanširajte je), svega par minuta pa je izvadite sa strane na tanjur. Na tavi na maslinovom ulju prodinstajte narezane šampinjone pa ih dodajte u čušpajz. Kuhajte još par minuta sve zajedno i servirajte.