Recept: Burek

| Wine and dine |

Burek, Suzy Josipović Redžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

„Sve su pite pitice, a burek je pitac!“ kaže bosanska narodna poslovica. I to je to. Burek je uvijek samo s mesom, iako to mnogi i dan danas miješaju i naručuju burek sa sirom, burek sa špinatom ili kažu burek s mesom, kao da se to ne podrazumijeva.

Recept: Burek

Za 4-6 osoba                         

Vrijeme pripreme: oko sat vremena (manje, više - zavisi od spretnosti, iskustva i količine)

Vrijeme pečenja: 20-30 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Često me prijateljice i poznanice pitaju kako se pravi tijesto za burek. Ovaj receptić za kore je od moje svekrve, nane Bademe iz Sarajeva. Stara bosanska izreka „Kakva jufka, takva i pita!“ sve govori... Okus bureka s pravim domaćim, rukom razvijanim korama ne može se usporediti niti s jednim kupovnim. Iako, tko nije izbirljiv i tko jako voli burek, kupovna ili domaća kora, svejedno je - samo da je burek!

Mnogi misle da je razvijanje kora nauka, ali to je samo praksa. Kad nam netko pokaže, kad napravimo sami par puta, sve ostalo je pjesmica... Nemojte se bojati da će kore pucati, osudite se i krenite! Ne brinite, samo polako i pažljivo, malo po malo... i neće pucati. Da i puca neka, nije bitno, idemo dalje...

Razvijanje kore
Razvučena kora za burek

Kore za burek:

Vrijeme izrade tijesta: 10-ak minuta; Vrijeme stajanja tijesta: 15 - 30 minuta; Vrijeme razvlačenja i filanja kora: svaka 15-ak minuta;

  • ½ kg glatkog prosijanog brašna
  • 1 žlica ulja
  • sol
  • mlaka voda (količina prema potrebi, oko 3- 4 dl)

Fila:

  • 1 kg junećeg mljevenog mesa
  • 2 luka - sitno nasjeckan ili nariban
  • sol
  • papar
  • ulje - za poprskati kore

Kore: Sve sastojke rukom dobro zamijesite u glatko mekano tijesto. Obavezno brašno prosijajte. Radite na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu ili dasci), a gotovo tijesto odvojite u 2 – 3 hrpice, svaku posebno stavite na nauljen tanjur, pouljite svaku i odozgora i odozdo, malo je rukom spljoštite, pokrijte folijom (može i ne mora) te pustite neka tijesto odstoji od petnaestak minuta do pola sata.

U međuvremenu pripremite filu: pomiješajte meso i nasjeckani ili naribani luk, posolite i popaprite (probajte smjesu). Zagrijte pećnicu na 200C.

Razvlačite kore (svaku posebno) na čistom pamučnom, malo pobrašnjenom stolnjaku. Položite tijesto na pobrašnjeni stolnjak i valjkom ili rukama razvucite u krug. Zatim ga oprezno i nježno razvlačite sa svih strana kruga tako da se krug povećava i širi. To radite na način da zavučete šake ispod tijesta, sve do sredine tijesta, tako da dlanovima budu okrenute prema stolu. Povlačite ruke lagano prema sebi te ih blago širite i spuštajte tijesto na stol izvlačeći ruke ispod njega. Idući u krug oko tijesta (stola) taj pokret ponavljajte sve dok tijesto ne razvučete po cijelom stolu, svakim krugom kora će biti sve veća i veća, tanja i tanja. Ako imate prsten, skinite ga s prsta da tijesto ne zapne za njega, a ako imate duge nokte pazite da ga ne dotaknete noktima kako ga nebi prorezali.

Kad tijesto razvučete po cijelom stolnjaku, debele rubove tijesta odstranite nožem i bacite ili ih iskoristite za novu štrucu (koja će imati malo deblje tijesto npr. za štrudl).

Tijesto nožem vodoravno prerežite (po sredini stola), poprskajte uljem ili otopljenim putrom pa ravnomjerno rasporedite pripremljenu filu po cijelim korama. Krenite frkati (rolati) tijesto s jedne strane od kraja kore koja visi preko ruba stola pa prema sredini i to pomoću stolnjaka tako da dignete njegov rub i lagano ga povlačite prema sebi te tako zarolate tijesto i formirate dugu tanku štrucu. Nauljite kalup i štrucu oprezno primite u ruke i zavijte u kalupu u zvrk (krug), od najužeg dijela - sredine do kraja. Možete ih slagati i u male zvrkove ili u štruce (kao štrudl). Poprskajte uljem i stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu, a u međuvremenu nastavite razvijati slijedeću koru ili ih prema želji sve prvo pripremite pa pecite jednu po jednu, svaku oko 20 - 30 minuta, a ako nemate toliko vremena možete ih peći i nekoliko istovremeno, samo im tijekom pečenja zamijenite položaj da se svaka dobro ispeče i odozgo i odole.

Burek
Burek