Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 4-5 krumpira (narezan na kockice)
- 2-3 šnite špeka (narezan na sitne kockice)
- 1 luk (narezan na sitno)
- 1 poriluk (prerezan po pola, opran pa narezan na tanke šnitice)
- 1-2 mrkve (narezane na kockice)
- 1 – 2 paradajza, još bolje cherry rajčice (narezan na kockice)
- 10 dag graška (prema želji)
- maslinovo ulje
- jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
- sol
- papar
- mediteranski začini prema želji (može mix)
- slatka mljevena crvena paprika
- prstohvat kurkume
- prstohvat curryja
- 2 lovorova lista
Na malo maslinova ulja popržite na sitno narezan špek pa dodajte na sitno narezan luk i dinstajte minutu, dvije pa dodajte nasjeckan na šnitice poriluk te dodajte ostalo narezano povrće i miješajući dinstajte još par minuta. Zatim dodajte krumpir narezan na kockice, dinstajte nekoliko minuta pa dodajte jušni temeljac ili vodu i jednu kocku za juhu. Posolite i popaprite te dodajte začine pa pustite varivo da kuha na laganoj vatri. Kad je povrće mekano, protisnite žlicu, dvije povrća iz variva žlicom kroz cjediljku da bi ugustili juhu.
Prema želji u varivo možete zakuhati rižu ili tjesteninu ili samo poslužite uz prepečen kruh.