Recept: Brzi kakao kolač

| Wine and dine |

Brzi kakao kolač
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Brzi kakao kolač

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Temperatura pećnice: 170C

Kalup za kuglof ili bilo koji drugi oblik kalupa

  • 2 šalice bijelog kristal šećera (ili smeđeg šećera ili meda)
  • 1 i 3/4 šalice glatkog brašna – prosijanog
  • 3/4 šalice kakaa
  • 2 prstohvata soli
  • ½ praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta – prema želji
  • 2 prstohvata sode bikarbone
  • 1 šalica mlijeka
  • ½ šalice biljnog ulja ili kokosovog ulja
  • 2 jaja

Glazura: (može i ne mora)

  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • Kockica putra

Štaub šećer ili orasi ili lješnjaci... – za posipanje

Brzi kakao kolač, thinkstock
Brzi kakao kolač

Zagrijte pećnicu na 170C stupnjeva. U jednu zdjelu sipajte mlijeko i ulje te dodajte jaja. U drugu zdjelu prosijte brašno pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, sol, sodu bikarbonu i kakao, promiješajte pa postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, cijelo vrjeme miješajući mikserom. Kalup nauljite i posipajte kakaom te sipajte glatku smjesu u tako pripremljen kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Kolač izvadite iz pećnice na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađen kolač prema želji prelijte glazurom ili pospite štaub šećerom.