Recept: baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima

| Wine and dine |

Baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Baklavu ili voliš ili ne voliš, mislim da nema sredine... Jedan od njih kojemu je upravo baklava omiljeni desert je moj prijatelj Sem. Kad sam razmišljala kakvu baklavu da napravim za njegov 50. rođendan, odlučila sam napraviti jednu originalnu novu baklavu kakvu još nikad nisam radila. Svaki red ima svoj okus, a sve zajedno je: BOMBA okusa! Bomba s kojom su svi bili oduševljeni!!! Kako su me mnogi tražili recept, odmah sam ga napisala i evo receptića:

Baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima
Baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima

Recept: moja baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme pečenja: 40-ak minuta
Vrijeme hlađenja: 5- 6 sati, najbolje preko noći
Temperatura pećnice: 150C
Četvrtasti kalup dimenzija: 32x22x8 cm

  • 1 paket tankih kora (15-16 listova)
  • 20 dag mljevenih oraha
  • 20 dag mljevenih badema
  • 20 dag mljevenih lješnjaka
  • 20 dag usitnjenih neslanih pistacija
  • ulje ili otopljeni putar

Zagrijte pećnicu na 150C. Na nauljeno dno kalupa rasporedite tri kore - položite prvu koru, poškropite je ili uz pomoć kista premažite uljem ili otopljenim putrom, položite drugu koru, poškropite je uljem, položite treću koru, poškropite je uljem i posipajte orasima. Položite koru pa rasporedite lješnjake pa koru pa bademe pa koru pa pistacije i tako redom slažite redove, zavisno od toga koliko visoku baklavu želite. Svaku koru poškropite/premažite uljem ili putrom. Na vrh položite opet tri kore poškropljene uljem. Tankim oštrim nožem narežite baklavu na romboide ili kocke. Pecite baklavu u zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, odnosno dok korica ne poprimi lijepu zlatno-žutu boju.
U međuvremenu napravite šerbet:

  • 1 kg šećera
  • sok pol limuna
  • 2 žlice svijetlog meda
  • 7,5 dl vode

Šećer i vodu kuhajte 10 minuta. Dodajte sok od limuna i med. Izmiješajte šerbet i vreli ravnomjerno prelite preko gotove, još vruće baklave. Ohladite prvo na sobnoj temperaturi pa u hladnjaku. Servirajte najbolje drugi dan.

Baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima
Baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima