Recept: Artičoke s mladim bobom i janjetinom

| Wine and dine |

Artičoke s bobom i janjetinom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Artičoke s mladim bobom i janjetinom prema receptu moje najbolje prijateljice Zadranke Vesne Kotlar Orlovac

Za 5-6 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

  • 10 artičoka
  • ½  kg mladog boba (ili graška)
  • 1/2 kg mlade janjetine (narezana na manje komade) - može i ne mora
  • 1 vrećica parmezana
  • 3 tvrdo kuhana žumanjka
  • 1 vezica peršina (sitno nasjeckana)
  • 5 češnja češnjaka (sitno nasjeckani ili protisnuti) 
  • 1 žlica prezli
  • 1-2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
Artičoke s bobom i janjetinom
Artičoke s bobom i janjetinom

Skuhajte tvrdo kuhana jaja.

Artičoke očistite (vrhove listova odrežite i odstranite vanjske listove) i blanširajte artičoke u posoljenoj vreloj vodi desetak minuta.

Janjetinu izrežite na manje komade, posolite i popaprite te je popržite na maslinovom ulju u velikoj tavi.

Pripremite filu s kojom ćete napuniti artičoke: u zdjelu izmiješajte parmezan, izgnječene tvrdo kuhane žumanjke, peršin, češnjak, prezle, posolite i popaprite.  Napunite artičoke (malo razmaknite listove i punite između listova sa žličicom). Tako napunjene artičoke posložite u lonac tako da su glave okrenute prema gore. Dodajte janjetinu, oprani bob, zalijte maslinovim uljem i dodajte onoliko vode da prekrije artičoke. Posolite, popaprite i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri sat vremena dok voda ne ispari, a artičoke ne omekšaju. Po potrebi dodajte malo vode i dosolite. Na kraju zalijte sve s još malo maslinova ulja.

*Artičoke se jedu tako da se svaki listić stavi između zubi i „iscucla“.