Recept: Artičoke s graškom i krumpirom

| Wine and dine |

Artičoke s graškom i krumpirom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Artičoke s graškom i krumpirom

Za 4 osobe

  • 4 artičoke
  • 4 krumpira
  • ½ kg graška
  • 1 luk  
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 – 3 šnite pancete (narezana na kockice)
  • 2-3 žlice prezli
  • 2-3 žlice parmezana (naribanog)
  • 1 žličica nasjeckanog peršina
  • maslinovo ulje
  • 1 grančica ružmarina
  • sok 1 limuna
  • sol
  • papar
Artičoke s graškom i krumpirom
Artičoke s graškom i krumpirom

Očistite artičoke, odrežite vrhove i uklonite teške vanjske listove, prepolovite na pola i odstranite stabiljku i srčiku (čičak – slamu). Stavite ih u vodu u koju dodajte sok 1 limuna da ne potamne i kuhajte 10 minuta.

Napravite filu za punjenje artičoka: na maslinovom ulju prepržite pancetu, dodajte češnjak pa maknite s vatre. U tu malo ohlađenu smjesu dodajte prezle i peršin, sol i papar te s tom filom napunite artičoke (između listića).

U visokoj tavi ili loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte punjene artičoke, grašak i krumpir narezan na kockice, ružmarin, posolite i popaprite te sipajte vodu da skoro pokrije artičoke. Na laganoj vatri kuhajte 40-ak minuta i odmah servirajte. Na tanjuru pokapajte djevičanskim maslinovim uljem.