Recept: Moj quiche (pita) s mljevenim mesom i mozzarellom
Obožavam francuski quiche na 101 način... Pogotovo sa svježim lisnatim tijestom koje ne treba odmrzavati i razvlačiti, nego se samo položi u kalup i dok se grije pećnica imate vremena napraviti filu (punjenje). Prazno lisnato stavljeno u kalup možete peči u pećnici 10-ak minuta, ali i ne morate, zavisno jel imate vremena ili ne. Ovaj put ja sam ga pekla, jer kad ga nekoliko minuta ne pečete prvo praznog, donji dio zna ostati malo gnjecav (jer ga punjenje navlaži) pa ga ne ispeče uvijek dobro. Zato provjerite donju koru da se lijepo reže i vadi. Ovaj quiche je jedan od mojih najdražih, s mljevenom puretinom, šunkom, sirom i komadićima mozzarelle koja se razvlači... Mrak!
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme pečenja: 10 + 30 minuta
Temperatura pećnice: 200C
Okrugli kalup za pite (rebrasti rub) dimenzije 23 cm
- 1-2 lista svježeg lisnatog tijesta
- 1/2 kg mljevene puretine (ili junetine ili nekog dr. mesa)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 - 3 šnite šunke (narezane na komadiće)
- 4 jaja
- 4 dl slatkog vrhnja za šlag
- 1 - 2 šalice naribanog sira (podravec, gauda...)
- 10-ak mini mozzarelle (ili 1 veliku)
- 1 vrećica parmezana
- 2 žlice prezli
- 2 prstohvata muškatnog oraščića
- mediteranske trave
- 1 žlica maslinovog i običnog ulja
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Na tavi na malo maslinovog i običnog ulja podinstajte sitno nasjeckan luk, a kad zažuti dodajte mljeveno meso, prstohvat muškatnog oraščića, sol i papar te dinstajte desetak minuta pa maknite s vatre da se ohladi. Svježe lisnato tijesto položite u kalup do rubova. Na njega stavite papir za pečenje i sušeni grah da se tijesto ne digne pa pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. Izvadite papir i grah. U zdjeli pomiješajte ohlađeno podinstano mljeveno meso, jaja, slatko vrhnje, šunku sitno nasjeckanu, prezle i pola naribanog sira, posolite, popaprite i dodajte začine. Smjesu izlijte na polu-pečeno tijesto. Rasporedite mini mozzarelle, a na vrh stavite ostali naribani sir i parmezan. Quiche pecite 30-ak minuta, ohladite ga nekoliko minuta, narežite kao pizzu i poslužite.