Recept: Profiteroli

| Wine and dine |

pROFITEROLI
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept:

PROFITEROLI (Les profiteroles au chocolat)
Profiteroli (profiterolles) su vrlo poznat, tradicionalan francuski toplo-hladan desert. Mi Hrvati takve samo bez čokoladnog preljeva zovemo princes krafne jer je to sve isto meko kuhano tijesto franc. petits choux, isto tijesto kao i za poznate eklere, a i Talijani svojataju profiterole. Možete kupiti već gotovo tijesto, gotovu kremu i gotov čokoladni preljev, a možete ih i sami napraviti. Također umjesto žute kreme, profiterole možete puniti samo sa šlagom u koji dodajte vaniliju i štaub šećer ili sladoledom od vanilije. Hladan sladoled i topli preljev, mmm... čisti užitak! Bon appétit!
Za 20-30 komada
Meko tijesto (Petits choux)

  • 5 dl mlijeka
  • 7 dl vode
  • 1 mala žličica soli (2 g)
  • 2 žličice šećera (5 g)
  • 2 jaja
  • 7,5 dag brašna
  • 4,5 dag putra

Krema:

  • 1/2 l mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 9 dag šećera
  • 4 dag škrobnog brašna (Gustina)
  • ekstrakt vanilije ili sadržaj štapića vanilije

Čokoladni preljev:

  • 15 dag slatkog vrhnja za šlag
  • 15 dag tamne čokolade za kuhanje
Profiteroli
Profiteroli

Tijesto:
Zagrijte pećnicu na 180C. U tavi rastopite mlijeko, vodu, sol, šećer i putar. Kad smjesa prokuha, maknite s vatre, dodajte brašno odjednom, izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto i vratite na vatru još minutu, dvije dok se ne posuši i prestane se lijepiti za tavu. Maknite s vatre, dodajte jedno po jedno jaje i miješajte smjesu dok je ne sjedinite u glatko tijesto. Stavite tijesto u špricu (ili sa žličicom) i oblikujte male hrpice na masni papir za pečenje. Ne moraju biti skroz pravilne. Ostavite 2-3 cm razmaka između svake hrpice. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta dok ne dobiju zlatno-smećkastu boju. Važno: nemojte otvarati vrata pećnice jer će tijesto pasti, a treba se dići i biti iznutra šuplje. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Krema:
U međuvremenu napravite kremu. Zagrijte mlijeko do vrenja. U zdjeli umutite žumanjke sa šećerom i vanilijom dok smjesa ne postane pjenasta, dodajte škrobno brašno pa ulijte kipuće mlijeko i promiješajte pa vratite u tavu i miješajte dok se krema ne zgusne pa ohladite na hladnom mjestu. Pomoću slastičarske šprice punite pečene biskvite kremom (ili razrežite biskvit pa ih punite kremom pomoću žličice).
Čokoladni preljev:
Zagrijte vrhnje na vatri pa dodajte nasjeckanu čokoladu i promiješajte dok ne dobijete glatki čokoladni preljev.
Neposredno pred serviranje, toplim čokoladnim preljevom prelijte profiterole ili svaki umočite u kremu (vrh ili cijele).
Također možete ih servirati tako da na svaki tanjur prvo sipate malo preljeva, stavite nekoliko profiterola pa ih prelijete čokoladnim preljevom.

Profiteroli
Profiteroli