Podušene lignje, kozice, škampi...

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Podušene lignje
Podušene lignje

PODUŠENE LIGNJE

Kad sam prvi put čula: podušene, mislila sam tko im je udahnuo dušu? Iako podušene znači poklopljene (da se pirjaju poklopljeno, u vlastitom soku), toliko su sočne, intenzivne, ukusne da im pridjev podušene jako paše... Bilo lignje, bilo kozice, škampi, tuna, bilo što podušite i rezultat je - jelo za bogove!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 60 minuta

  • 1 kg liganja
  • 2 dl bijelog vina
  • 1 -2 lovorova lista
  • ružmarin
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Očistite i operite lignje, zalijte ih maslinovim uljem i pustite da malo odstoje. Zatim ih prepržite u poklopljenoj tavici pa zalijte bijelim vinom i pustite da se pirjaju u vlastitom soku i vinu. Posolite, popaprite i dodajte malo mediteranskih začina.

Podušene lignje servirajte uz krumpir. Nakon 10-tak minuta prženja, lignjama možete dodati i krumpir narezan na tanke šnitice i zajedno dinstati.

Podušene kozice
Podušene kozice

PODUŠENE KOZICE NA RUKOLI, toplo predjelo (recept iz Totos'a, Palmižana)

Jedno od meni najfinijih toplih predjela... Obožavam!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 50 dag očišćenih repova kozica
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka (protisnut)
  • peršin
  • sol
  • papar
  • 1 dl bijelog vina
  • 10 dag rukole ili zelene salate
  • limun – serviran na tanjuru

Očišćene repove kratko blanširajte u vrućoj posoljenoj vodi. Na tavi na maslinovom ulju popirjajte protisnut češnjak i dodajte kozice. Kratko ih prepržite s oba dvije strane, zalite s malo vina, posolite, prema želji popaprite i poklopljeno pirjajte na laganoj vatri par minuta dok ne upiju vino. Povremeno protresite malo tavu. Na tanjur rasporedite očišćenu i opranu rukolu ili zelenu salatu, po njoj rasporedite podušene kozice i servirajte uz krišku limuna.