PODUŠENE LIGNJE
Kad sam prvi put čula: podušene, mislila sam tko im je udahnuo dušu? Iako podušene znači poklopljene (da se pirjaju poklopljeno, u vlastitom soku), toliko su sočne, intenzivne, ukusne da im pridjev podušene jako paše... Bilo lignje, bilo kozice, škampi, tuna, bilo što podušite i rezultat je - jelo za bogove!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 60 minuta
- 1 kg liganja
- 2 dl bijelog vina
- 1 -2 lovorova lista
- ružmarin
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Očistite i operite lignje, zalijte ih maslinovim uljem i pustite da malo odstoje. Zatim ih prepržite u poklopljenoj tavici pa zalijte bijelim vinom i pustite da se pirjaju u vlastitom soku i vinu. Posolite, popaprite i dodajte malo mediteranskih začina.
Podušene lignje servirajte uz krumpir. Nakon 10-tak minuta prženja, lignjama možete dodati i krumpir narezan na tanke šnitice i zajedno dinstati.
PODUŠENE KOZICE NA RUKOLI, toplo predjelo (recept iz Totos'a, Palmižana)
Jedno od meni najfinijih toplih predjela... Obožavam!
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 minuta
- 50 dag očišćenih repova kozica
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka (protisnut)
- peršin
- sol
- papar
- 1 dl bijelog vina
- 10 dag rukole ili zelene salate
- limun – serviran na tanjuru
Očišćene repove kratko blanširajte u vrućoj posoljenoj vodi. Na tavi na maslinovom ulju popirjajte protisnut češnjak i dodajte kozice. Kratko ih prepržite s oba dvije strane, zalite s malo vina, posolite, prema želji popaprite i poklopljeno pirjajte na laganoj vatri par minuta dok ne upiju vino. Povremeno protresite malo tavu. Na tanjur rasporedite očišćenu i opranu rukolu ili zelenu salatu, po njoj rasporedite podušene kozice i servirajte uz krišku limuna.