Ova pita sa špinatom i ricottom baš dobro izgleda! Ako je servirate gostima za predjelo, oduševiti će se i okusom i izgledom!
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme:20 - 30 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 paket smrznutog špinata
- 10 dag ricotte
- 4 - 5 luka (po mogućnosti mladog)
- 1 češanj češnjaka
- naribani muškatni oraščić
- 3 jaja
- 1 dl kiselog vrhnja
- prezle
- 1 žumanjak
- putar
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 200C. Odmrznite i razvucite lisnato tijesto u dva jednaka dijela malo veća od putrem namazanog lima za pečenje. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite i sitno narežite. Podinstajte luk, dodajte špinat, češnjak, muškatni oraščić, posolite i popaprite. Kratko prodinstajte i ohladite. Jaja razmutite s vrhnjem i umiješajte u ohlađeni špinat. Dodajte prezle i riccotu pa sve promiješajte. Okrugli kalup pouljite i oblikujte lisnato tijesto tako da viri preko rubova kalupa. Po tijestu rasporedite špinat. Drugim djelom lisnatog tjesta prekrite špinat te ga probodite vilicom ili ga narežite na trake širine 1 cm - 2 cm, rasporedite na špinat tako da jedne položite okomito, a druge vodoravno da dobijete oblik romboida (kao na slici), pa premažite žumanjkom. Pecite u pećnici dok tijesto ne postane zlatno žute boje, oko 40-ak minuta.
*Riccotu možete zamijeniti fetom koja je malo slanija, ali u tom slučaju je nemojte toliko posoliti.