Klasičan pire krumpir
Pire krumpir je zasigurno najomiljeniji prilog mnogih, klinaca pogotovo. Mislim da koliko klinci ne vole zeleno povrće, toliko obožavaju pire krumpir, a i krumpir općenito. Pire paše s povrtnim i mesnim, ali i ribljim specijalitetima.
Za 5 - 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
- 1 kg krumpira
- 3 – 4 dl toplog punomasnog mlijeka
- ½ dl vrhnja (kiselo, slatko ili za kuhanje)
- 2 - 3 žlice omekšanog putra
- muškatni oraščić
- 4 - 5 žlica smeđeg šećera (prema želji)
- sol
Ogulite krumpir, operite ga i narežite na kocke te kuhajte u hladnoj slanoj vodi (15-ak minuta). Ocjedite i s drobilicom za pire ga izgnječite. Dodajte vrhnje, muškatni oraščić, putar, prema želji smeđi šećer pa uz stalno miješanje malo po malo sipajte toplo mlijeko da pire bude kremastiji. Slobodno probajte i vidite sami kada vam je dovoljno kremast. Morate osjetiti finu glatku teksturu. Ako treba dosolite. Nemojte ga prerazrijediti jer je tada brašnast i neukusan, a nije dobar niti ako je premalo tekućine jer postaje gumast te ga je kao takvog teško jesti. Nikada ga ne miksajte ili stavljajte u blender.
Mlijeko i kiselo vrhnje možete slobodno zamijeniti i slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, ali bitno je da ni mlijeko ni vrhnje nije direktno iz hladnjaka, da je vrhnje sobne temperature, a mlijeko toplo.
Također krumpir možete skuhati u kori pa ga kasnije oguliti i izgnječiti, ali pazite na grudice, teže će se gnječiti.
Ako želite biti kreativni i osijetiti i neki novi okus, dodajte neki sastojak u pire poput mediteranskih začina, celera ili mrkve, peršina, kopra, vlasca, mladog luka, žličicu senfa, malo kozjeg sira, gorgonzole ili naribajte neki tvrđi sir...
Pire od celera
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta
- 1/2 kg celera
- 1-2 krumpira srednje veličine
- mlijeko
- malo putra
- parmezan (za posipati)
- sol
- bijeli papar
Celer ogulite i narežite na šnitice. Kuhajte ga u hladnoj posoljenoj vodi dok ne bude skroz mekan. Posebno skuhajte krumpir. Izmiksajte celer u blenderu, dodajte mu malo mlijeka, putra, prema okusu soli i papra pa pomiješajte sa zgnječenim krumpirom. Izmiješajte u pire. Prema potrebi dodajte još malo putra i mlijeka. Pospite parmezanom.