Pileći paprikaš napravljen po ovom maminom receptu je dosta blagi, lagan, a vrlo ukusan. Nije kao onaj izvorni mađarski. Nema zaprške, vrhnja ni feferona... Ovaj mogu i mala djeca jesti, često ga pravim jer je jednostavan, a moji ga klinci obožavaju i to s tjesteninom ili rižom.
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 50 minuta
- 1 pile (narezano na komade)
- 1 luk
- 1 dl bijelog vina
- pileći temeljac ili voda sa ½ kocke juhe
- ružmarin
- prstohvat curry-a
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 žlica koncentrata paradajza
- ljuta crvena paprika ili feferon - prema želji za zaljutiti
- maslinovo i obično ulje
- sol
- papar
Na ulju podinstajte luk, dodajte oprane, očišćene i posoljene komade pileta i dinstajte još nekoliko minuta miješajući da pobijele sa svih strana. Zalijte vinom i pustite da vino ishlapi. Dodajte papar, ružmarin, muškatni oraščić, koncentrat paradajza i curry, zalijevajte temeljcem te kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Prema želji zaljutite paprikaš s crvenom ljutom paprikom ili feferonom. Servirajte uz pire krumpir, tijesto, njoke ili rižu, a prema želji dodajte i žlicu kiselog vrhnja.