Pečene krvavice s krumpirom i zeljem

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pečene krvavice
Pečene krvavice

Staro zimsko zagorsko jelo Pečene krvavice s krumpirom i zeljem podsjećaju me na moje djetinjstvo, na moju baku i mamu... Uvijek sam ih voljela jesti, čak i kad sam bila mala, a volim ih i danas, pogotovo u ovakve hladne zimske dane... Krvavice možete pripremiti u pećnici zajedno s krumpirom kao što je to radila moja baka Anđela ili svaku namirnicu odvojeno na štednjaku kao što je radila moja mama. Oba načina su, za one koji vole krvavice, mrak!

Pečene krvavice s krumpirom u pećnici na način moje bake

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

Temperatura pećnice:200C

  • 80 dag krvavica
  • 80 dag krumpira (narezanog na tanke šnite)
  • 20 dag ulja
  • sol

Zagrijte pećnicu na 200C. Krumpir posolite i poslažite u nauljen lim. Zalite krumpire s malo ulja i pecite u zagrijanoj pećnici. 15 minuta pred kraj pečenja, na krumpir stavite svježu ili prodimljenu krvavicu, malo ju propikajte vilicom i premažite uljem te zajedno pecite. Krvavice prije pečenja u pećnici možete na kratko staviti u vrelu vodu da ne popucaju. Ako su prije bile zamrznute, pecite ih barem 5 minuta duže, 20 minuta.

Pečene krvavice na način moje mame:

sve namirnice iste kao u gornjem receptu, samo dodajte zelje:

  • 50 dag zelja
  • 2 luka - sitno nasjeckana
  • 2 žličice crvene paprike
  • voda ili bijelo vino - za podliti zelje
  • sol, papar

Krumpir - restani krumpir:

Skuhajte krumpir s korom u slanoj vodi pa narežite na šnitice. Na tavi na ulju (ili masti) podinstajte glavicu sitno nasjeckanog luka, dodajte skuhani krumpir narezan na šnitice i promiješajte. Posolite i popaprite prema ukusu.

Zelje - dinstano zelje:

Operite  i ocijedite kiselo narezano zelje, na tavici na ulju (masti) podinstajte luk, dodajte zelje i dinstajte uz dodavanje vode ili vina - cca 40 minuta. Ako volite okus jabuke u zelju, možete naribati 1 jabuku i dodati - okus zelja neće biti tako kiselkasti, nego malo aromatičniji i slađi.

Krvavice - pečene krvavice na tavi

Na tavi na malo ulja pecite krvavice (malo ih prije propikajte), poklopite tavicu i na laganoj vatri ih pecite 35 -40 minuta.Pečene krvavice