![Pečena patka s jabukama](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2012/08/581512d8/pecena-patka.jpg)
Iako u originalu recepta ide guska, možete je zamjeniti picekom, kokicom, patkom, pa i puricom. Sve navedeno je super, samo je različito vrijeme pečenja. Picek se peče oko sat vremena, kokici treba puno duže jer je žilava... Kako bi Balašević rekao: princip je isti, sve su ostalo nijanse... Pošto je temperatura pečenja relativno mala 180C - duže pečenje neće ništa pokvariti, samo će biti fina i saftnija, ali morate je povremeno zalijevati...
Za 6 – 7 osobe
Vrijeme pripreme i pečenja: 3,5 sata
Temperatura pečenja: 180C
- 1 guska
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 celer
- ružmarin
- kadulja
- 1 jabuka za punjenje i 2 -3 za pečenje sa strane
- 1 čaša bijelog vina
- temeljac
- 2 čaše vode
- 2 žlice aceta balsamica
- 2 žlice glatkog brašna
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 180C. Opranu i očišćenu gusku iznutra i izvana natrljajte solju i paprom. Cijelu neoguljenu jabuku stavite u njezinu unutrašnjost (a prema želji možete je i rasjeći na četvrtine, ali je nemojte guliti) i prema želji zavežite koncem. Narežite povrće i nekoliko jabuka na komade te ih posložite na dno posude, položite gusku, pospite nasjeckanim ružmarinom i kaduljom, zalite s dvije čaše vode, poklopite te pecite u zagrijanoj pećnici pola sata. Podlijte vinom, a poslije, tijekom pečenja, zalijevajte temeljcem i pecite daljnjih 2,5 – 3 sata. Na kraju zalijte gusku razrjeđenim s malo vode acetom balsamicom i zapecite još par minuta. Ohlađenu narežite i servirajte uz pečene krumpire, a i njih možete ispeći zajedno s guskom, ali ih dodajte tek sat vremena prije kraja pečenja.